Арсенал подходи изключително сериозно към гостуването си срещу Базел в последния кръг от груповата фаза и надигра швейцарците навън с категоричното 4:1. Тази победа в комбинация с ремито 2:2 между Пари Сен Жермен и Лудогорец в другата среща позволи на „топчиите“ да завършат на първото място в група А.

Изключително силен мач за лондончани изнесе лятното попълнение Лукас Перес, който наниза цели три гола в мрежата на Томаш Вацлик. Още в самото начало на мача англичаните показаха, че няма да подценят срещата и в крайна сметка отношението му беше възнаградено.

Арсенал откри резултата още с първата си атака в 8-ата минута. Алесис Санчес с брилянтно копване в наказателното поле намери Киърън Гибс отляво до вратарското поле, а бранителят пусна успореден пас и Лукас Перес дори успя да овладее топката, преди да опъне мрежата – 1:0.

Само 8 минути по-късно гостите повториха упражнението. Този път Йозил даде сходно подаване като това на алексис и намери Гибс отляво по атаката и в наказателното поле. Гибс отправи шут по диагонала, който Вацлик отби доста зле, а Перес не чакаше втора покана, за да реализира на празна врата – 2:0.

Второто полувреме започна с бърз гол в полза на Арсенал. Йозил опита да подаде към Алексис Санчес, който беше точно пред централните бранители. Пасът на германеца беше твърде силен и Санчес не успя да спре топка, но докосването му се превърнав щастлив извеждащ пас за Перес. Бившият ас на Депортиво Ла Коруня овладя уверено, влезе в наказателното поле и оформи хеттрика си с изстрел покрай Вацлик.

Интригата в срещата приключи окончателно в 53-ата минута, когато „топчиите“ изплетоха поредната чудесна комбинация. Санчес разсече централната защита на Базел, за да намери Йозил на скорост в наказателното поле. Германецът избяга встрани и си затвори ъгъла за стрелба, затова напълно неегоистично пусна по тревата за Алекс Иуоби, който вкара един от най-лесните си голове – 4:0.

Разликата можеше да набъбне още повече в 67-ата, когато Санчес изстреля страхотен снаряд към вратата на Вацлик, а кълбото отскочи от напречната греда.

Базел намери сили да защити честта си в 78-ата минута, когато Сейду Думбия с топка в крака стигна на метри пред наказателното поле и направи красиво двойно подаване с Марк Янко. Котдивоарецът използва тялото си, за да вземе предимство пред Киърън Гибс и излезе очи в очи с Давид Оспина, като технично копна над колумбийския страж за крайното 1:4.

Така Базел финишира последен в групата със само 2 точки след 6-те си мача, докато Арсенал грабна първото място с 14 пункта. Пари Сен Жермен остана подгласник с 12, а българският Лудогорец със своите 3 точки завърши трети и ще играе в Лига Европа напролет.