Младежкият национален отбор по баскетбол най-после прекъсна негативната си серия на Европейското първенство, Дивизия А, и записа важна победа, в битката за оставане в елита.

След като загубиха драматично куп мачове до момента, и въпреки добрата си игра тимът ни така и не успя да стигне до успех в първата фаза, сега срещу Швеция баскетболистите на България бяха повече от убедителни, за разгром над Швеция със 78:57.

Това определено съхрани шансовете на нашия състав за оставане в Дивизия А, и победа утре над Черна гора ще ги нареди на местата между 13 и 16, и догодина отново бъдат сред най-добрите на континента.

От началото до края на двубоя, българският отбор бе този, който доминираше в срещата, а Швеция пропускаше невероятни ситуации, за да се стигне до солидната разлика.

Интересен и комбинативен баскетбол през първото полувреме позволи да се стигне до аванс от 22 точки, като Александър Везенков само през първата четвърт бе нанизал 18.

През второто полувреме за България остана да поддържа преднината си, и успя да го стори, въпреки че ритъмът се наруши доста от многото промени в състава. Швеция продължи да пропилява дори възможностите, които нашият отбор предоставяше, и нямаше никакъв шанс да намали разликата.

Въпреки сериозните 19 грешки, и отново неуспешната стрелба от тройката за българските играчи, те взеха борбата, направиха цели 20 асистенции, плюс 14 откраднати топки, и бяха безапелационни под коша, срещу иначе високите шведи.

Единствено все още възстановяващият се от контузия Венелин Христов не взе участие в двубоя, а всеки един от останалите записа кош в сметката си.

Александър Везенков продължава да е лидер в статистическите класации за точки и борби на Европейското. Срещу Швеция той наниза 30 точки плюс 11 борби, Николай Стоянов добави 11 точки, Велислав Гълъбов - 8, а Деян Карамфилов още седем. Приносът на всеки един от 11-те на терена бе този, който се оказа ключът към убедителната победа.

Валтер Линдстрьом реализира 15 за Швеция, а Никълас Спайърс се отчете с дабъл-дабъл от 10 точки и 10 борби.

Двубоят с Черна гора е в сряда, от 12.30, а победителят от него си запазва мястото в Дивизия А. Загубилият ще има още един последен шанс за оцеляване, във финална битка между четири тима, за едно място.