Национален отбор по баскетбол за 20-годишни няма да се събира през 2017-та, и в двете направления - мъже и жени.

Това реши Българската федерация по баскетбол, след кратко обсъждане на своя Управителен съвет днес.

Централата оправдава решението да закрие два национални отбора, и България да няма представител на две европейски първенства следващото лято, с развитието на 14-годишни състезатели.

Така състезателите, родени през 1997 и 1998 няма да могат да попаднат в национален отбор за следващото лято.

Според президента на БФБ Георги Глушков, цитиран от BgBasket.com, най-перспективните състезатели от тези възрасти като Йордан Минчев и Николай Вангелов, ще бъдат в мъжкия национален отбор.

Какъв стимул за развитие обаче имат останалите състезатели от тези два набора, остава неясно.

България ще участва в дивизия В на европейските първенства за 16- и 18-годишни. Ще се работи и за развитието на сегашните 14-годишни и подготовката им за влизане в националните отбори след две години.

По информация на GONG.BG е направен опит за преместване на датите на Европейското първенство за 18-годишни, с цел отборът ни за юноши да представлява България и на шампионата за 20-годишни мъже, но това не се е случило.

Краткото съобщение за решението гласи: "На заседание днес Управителният съвет на БФБаскетбол реши националните отбори до 20-годишна възраст за мъже и жени да не се събират за подготовка и участие в Европейско първенство през 2017 г. Средствата, които биха се похарчили за тези отбори, ще бъдат пренасочени за селекция и работа с талантливите деца с потенциал от възрастовата група до 14 г. от двата пола."