Националният ни отбор по баскетбол се бори здраво, но отспъпи на Черна гора при гостуването си в Подгорица с 64:70 точки след продължение във втория си двубой от европейските квалификации. Съставът воден от треньора Георги Младенов бе по-добрият в голяма част от мача, но домакините стигнаха до равенство 60:60 точки след 40 минути и изпратиха срещата в продължение. И двата тима имаха шанс да спечелят в последните секунди на редовното време, но не успяха да вкарат победен кош. В допълнителните 5 минути баскетболистите на Черна гора се наложиха, отбелязвайки 10 точки, а българите останаха само с 4.

Черногорците спечелиха борбата под коша с 50 срещу 37 овладени топки, но стреляха изключително лошо от далечно разстояние, като вкараха 3 от 24 опита от тройката.

България започна ударно в зала „Морача” в Подгорица и смълча домакините повеждайки с 18:6 точки след 7 минути игра. Първата част завърши с 9 точки преднина за националния ни тим – 20:11. Със 7 точки само за тези 10 минути се отчете Павел Маринов.

Във втората четвърт Черна гора се окопити и започна да намалява разликата, като изравни за 26:26 в средата на частта и играта продължи кош за кош до края на полувремето, което дойде при 33:32 в полза на България.

След почивката отново националите излязахо напред в резултата, повеждайки с 42:36 точки в първите минути след подновяването на играта. С кош на Божидар Аврамов България поведе с 45:44 точки и така приключи третата част.

В последните 10 минути от редовното време черногорците дръпнаха с два поредни коша на Владимир Драгичевич за 51:47, но с тройка на Александър Везенков България намали. Последва забивка на Николай Върбанов за 53:51. Силната серия на 19-годишния талант Везенков продължи с нови два коша и националите поведоха с 58:56 при оставащи 3.50 минути. Домакините обаче не се предадоха и поведоха за 60:58. Станимир Маринов вкара за равенството 60:60 и почти две минути съперниците не си отбелязаха кош до края на редовното време.

Александър Везенков

източник: БФБаскетбол

В допълнителните 5 минути баскетболистите ни направиха пропуски, които позволиха на домакините да измъкнат успеха. Българите реализираха само 4 точки – по един наказателен удар от Ники Върбанов и Божидар Аврамов и стрелба за 2 точки на Чавдар Костов.

Най-резултатен за България бе Александър Везенков с 14 точки и 8 борби за 33 минути на паркета. С 11 точки и 3 борби остана Павел Маринов. С 11 точки и 3 борби завърши и Чавдар Костов, а с 9 точки се отчете Станимир Маринов. Центърът Николай Върбанов игра 37 минути и завърши със 7 точки и 5 борби.

За Черна гора най-резултатен бе Владимир Драгичевич с 20 точки и 9 борби.

В следващия си двубой от евроквалификациите България приема Израел в неделя от 20.30 часа в зала „Универсиада” в София, а израелците записаха победа като гост в Холандия с 66:57 точки в този кръг.