Баскетболният шампион на България Лукойл Академик стартира подготовка за новия сезон с четирима нови състезатели – българите Павлин Иванов и Асен Великов, както и чужденците Чад Тимбърлейк и Бранислав Ратковица. Друг от новите, хърватинът Желко Сакич, ще се присъедини към отбора след приключване на ангажиментите с националния отбор на родината си.

„Студентите“ все още търсят попълнение на позицията център, а Божидар Аврамов пък продължава възстановяването си в Холандия.

„Момчетата са в чудесна форма, според изследванията. Това ни дава една добра база, от която да стартираме новия сезон. Като всеки сезон, той започва с големи очаквания. Всяка година има разлика в амбиции, селекция. Винаги има нещо ново. Очакваме да се изгради един добър отбор, който да постигне целите, които сме си поставили. Лукойл винаги играе за първо място. Без да се поставят цели от ръководството, играчите знаят, че тук се гони първо място и естествено добро представяне в евротурнирите. Казвам добро представяне, защото знаете, че нямахме късмет при жребия и ни се падна много тежка група, но това няма да ни откаже да търсим излизане от група“, коментира старши треньорът на Лукойл Академик Тони Дечев.

„Селекцията не е завършена. Имаме играч на позиция 4, който е с националния тим на Хърватия. Продължаваме да търсим играч на позиция 5. Най-трудната позиция. Съжалявам, че остана последен да се търси, но така се стекоха обстоятелствата“, сподели Дечев и продължи:

„Направихме всичко възможно да задържим Христо Захариев. Пожелах му успех. Това отваря шанс на останалите момчета на тази позиция да докажат, че могат да играят истински баскетбол. За Крис Минков и Ники Грозев това е шанс да се докажат в тази роля. Божо Аврамов е в Холандия и продължава възстановяването му. Когато е готов, тогава ще започне да тренира. Надявам се около Нова година Божидар Аврамов вече да е част от отбора, не само на хартия.“

Тони Дечев

източник: LAP.bg, Любомир Асенов

„И миналата година, и тази година, и винаги в главата ми е било отборът да играе бърз и агресивен баскетбол, с висока агресия в защита и нападение, и отборно и колективно. Опитал съм се момчетата, които са селектирани да не са имали статут на звезди. Това значи, че отборът сам ще намери лидера си, който да го поведе, а няма да имаме ситуация, в която да робуваме на имена, защото се опарихме от това нещо и смятам, че така е по-правилно. Играчите са селектирани така, че да отговарят на моите изисквания“, категоричен бе Тони Дечев и добави:

„С Тити нямам никакви проблеми. Чуваме се и се виждаме редовно. Знаех за идеята му да се откаже от треньорството. Познавайки Тити, аз съм убеден, че той ще следва това, което е обещал да направи за отбора на Левски, а смятам, че амбициите му са доста по-високи за подбряване на имиджа на баскетбола като цяло.“