Волейболният национален отбор на Полша направи крачка към изпълнение на мечтата си – да триумфира на Световното първенство, на което е домакин. Поляците се класираха за финала на шампионата, след успех с 3:1 гейма срещу Германия на полуфиналите. Това ще е второ класиране на финал за Полша, след Световното първенство през 2006-а, когато тимът завърши втори. Съперник на Полша ще е съставът на Бразилия.

Германия пък ще спори за бронза с Франция и ако стигне до отличията, то това ще е за първи път след 1970-а година.

Подкрепяни от над 11 хиляди ентусиазирани запалянковци, поляците се справиха със сериозната съпротива на Германия в Катовице. Двубоят бе изключително интересен, изпълнен с обрати още от самото начало. Първият гейм завърши с 26:24 точки за Полша, след като немците водеха с 18:15 в един момент.

Втората част предложи също сериозна доза интрига, като Германия бе близо до изравняване, но Полша измъкна гейма с 28:26 точки. Немците обаче не се пречупиха лесно и успяха да спечелят третия гейм с 25:23. В четвъртия обаче Полша бе решена да приключи мача и въпреки стабилния отбор от съперника стигна до успех с 25:21 точки, с което триумфира в срещата и зарадва верните си привърженици.

Лидерът на Полша Мариуш Влазли бе най-резултатен с 22 точки за успеха, а Матуеш Мика се отчете със 17 срещу немците.

С 18 точки за Германия завърши Денис Калиберда, а с 14 остана Гьорги Грозер, който бе подкрепят от семейството си в залата.

Финалът на Световното първенство между Полша и Бразилия е в неделя от 21.25 часа. Мачът за третото място между Франция и Германия е от 17.40 часа.