Първи случай на допинг в българския клубен волейбол!

Гонг научи, че роден волейболист е хванат с допинг! Състезателят на Монтана Тихомир Георгиев е дал положителна проба за употреба на забранени вещества. В изследванията му е установено използване на амфетамини.

От свои източници Гонг разбра, че Георгиев очаква наказанието си, след като е бил изслушан от различните институции, включително от Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет. Очаква се до дни да стане ясно и точното наказание, като има голяма вероятност да се отсъди максимална санкция – спиране на състезателни права за 2 години.

Тихомир Георгиев е роден на 6 май 1988 година. Диагоналът започна сезона в тима си Монтана, не бе от основните играчи, а и не участва в турнира за Купата на България. Гонг научи, че волейболистът е дал положителна допинг проба преди самата надпревара.

Амфетаминът е психоактивно вещество, което стимулира централната нервна система, като създава усещане за бодрост, сила и лекота, дори и при хора в състояние на силно физическо изтощение. Използва се за потискане на умората и ободряване. Името му произлиза от названието на веществото Алфа-Метил-Фенил-Етил-Амин. Чрез изследване на урината може да се докаже употребата на амфетамини до 8-10 дни след приемането на последната доза.

Един от най-известните случай с употреба на амфетамини в спорта е свързан с немския колоездач Ян Улрих, който през 2007 година прекрати състезателната си кариера. Той получи двугодишно наказание заради употреба на кръвен допинг, а преди това през 2002 година бе хванат и с амфетамини. Също така олимпийският и световен шампион в спринта Джъстин Гатлин е хващан с амфетамини като студент в Тенеси през 2001 година, като тогава заявява, че веществото се е съдържало в лекарство, което му е било предписано и беше реабилитиран преди да изтече срока от двугодишното му наказание.