Вечното дерби между ЦСКА и Левски Сиконко за титлата във волейболното ни първенство при мъжете няма да се играе на резменено гостуване в залите „Васил Симов” и „Сиконко”, нито на неутрален терен в София, а в Самоков, научи Гонг.

Ръководството на Национална волейболна лига иска да предотврати евентуални сблъсъци като във футбола и да предостави добри условия на двата тима претенденти за златните медали, затова възнамерява финалните мачове да бъдат изиграни в „Арена Самоков”. Но заради заетостта на съоръжението със срещата Рилски спортист – Левски от баскетболната лига, датите на волейболния финал (играе се до 3 победи от 5 мача) ще бъдат изместети с един ден напред от предвиденото – 14 – 15, 18 – 19 и евентуално 21 април изцяло в Самоков.

„В момента проучваме възможността да проведем финалите от Суперлигата в Самоков защото там условията (игрално поле, осветление, размери и други) са най-добри. Също така и от гледна точка на сигурността на публиката е най-добре” каза за Гонг административният директор на Национална волейболна лига Живко Жечев. Той поясни още:

„Тази сутрин се срещнахме с ръководствата на двата финалиста Левски Сиконко и ЦСКА и те възприемат нашата идея. Сега само очакваме потвръждение за това от ръководството на „Арена Самоков”, че ще ни приемат. Проблемът е, че има мач от баскетболното първенство между Рилски спортист и Левски. Затова може с един ден да изтеглим напред датите за финала на Суперлигата и да бъдат 14,15, 18,19 и 21 април.”

„И сега, както обикновено, сме притеснени от липсата на спортни съоръжения в София. За късмет или за лошо, двата финалиста са от столицата, техните зали не предоставят необходимите условия и не отговарят на съвременните стандарти за финал на първенството. Очакваме и добър зрителски интерес. В интерес на всички е да предоставим едно наистина добро съоръжение за тези финални срещи.”

„Като нямаме зала в София, трябва да търсим навън! Няма свободна зала за този период, а други варианти няма. Купата на България при мъжете си остава със сигурност както е по програма в зала „Христо Ботев”, но тя е в края на спортно-състезателния сезон (24 и 25 април) и с това ще бъде закрит сезон 2009/2010 в родния волейбол. След това има една седмица почивка и предстои началото на подготовката на мъжкия ни национален отбор. Силно се надяваме ръководството на зала „Арена Самоков” и Община Самоков да открикне на желанието ни да проведем финала за титлата при мъжете там в едно действително добро спортно съоръжение и да го превърнем в добро спортно шоу!”, заяви Жечев.