България загуби от Русия с 1:3 гейма (18:25, 25:23, 14:25, 19:25) последния си мач от група D на Европейското първенство по волейбол. Селекцията на Андрей Воронков имаше превъзходство през целия двубой, докато момчетата на Камило Плачи изпуснаха своя шанс след отличната втора част, която изиграха.

Грешките при началния удар и доста непостоянното посрещане обаче предрешиха сравнително рано всеки от останалите три гейма, като леко позволявахме на противника да натрупа ранен аванс.

Двубоят в Гдиня започна чудесно за нашите – три поредни успешни блокади на Теодор Тодоров ни позволиха да дръпнем в резултата, но тогава руснаците ни натиснаха от начален удар и изравниха – 4:4. Нашето посрещане продължи да бъде неубедително и първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за „сборная“. Последва ас на Сивожелез за 9:5. Българите успяха да наваксат част от изоставането си за 10:12, но последваха 4 безответни точки за Русия, като отново началният удар на противника създаде много главоболия на момчетата на Камило Плачи. Грешка при атака на Теодор Тодоров доведе нещата до 17:10 за руснаците, които се чувстваха все по-комфортно в гейма. Играчите на Андрей Воронков без особени усилия продължиха да поддържат аванса си. При 23:15 нашите направиха три поредни точки, но последва продължително разиграване, което отиде на сметката на Русия след грешка при атаката. Оттам нататък за "сборная" не бе проблем да затвори гейма с 25:18.

Вторият гейм отново бе белязан от силно българско начало. Няколко добри атаки на Соколов и Алексиев доведоха резултата до 6:3 за нас, когато на начален удар за руснаците застана Мусерски. Острието изработи три поредни точки с мощни изпълнения, които оставиха "лъвовете" без отговор. Соколов можеше да приключи негативната серия, но филето на мрежата спря атаката му, а Мусерски с още един ас даде аванс на своя тим от 8:6 при техническото прекъсване.

Добра серия от сервиси на Тодор Алексиев ни позволи да изравним резултата при 10:10, а в тези минути много добро включване направи Николай Пенчев. Руснаците не успяха да се справят с неговите атаки и това поразклати увереността им, което си пролича при грешката на Сивожелез от втора линия, която ни остави с аванс от една точка при второто техническо - 16:15.

Далеч по-малкия брой грешки на българите се оказа от решаващо значени в заключителните минути от гейма, който успяхме да затворим с 25:23.

Русия започна ударно третата част като единична блокада на Сивожелез срещу Цветан Соколов и блокаут на Мусерски оформиха тежко начало за нашите - 0:4. Волейболистите на Плачи намериха сили да се измъкнат от тежкото положение и техническото прекъсване дойде при 8:5 за "сборная".

Руснаците продължиха да доминират и след това и много лесно дръпнаха с 13:7. Нашите опитаха обрат и намалиха изоставането си до 3 точки, но лека грешка на Алексиев от сервис отново върна инициативата в лагера на противника. Сивожелез продължи да тормози българското посрещане с началния си удар и осигури нова серия лесни точки, което принуди Камило Плачи да поиска таймаут при 20:12.

То не даде търсения резултат и "лъвовете" продължиха да подаряват точки с грешки от сервис, докато Мусерски прибави четвърти ас на сметката си, преди Максим Михайлов с мощна атака по диагонала да приключи гейма с 25:14.

Неприятният сценарий започна да се повтаря и в четвъртата част. След продължително откриващо разиграване, което Русия взе с доза шанс и нови грешки от наша страна, пак се намерихме с пасив от 0:3 точки. Българите демонстрираха характер и изравниха за 4:4, а ас на Соколов дори ни изведе начело. Русия обаче успя да повиши нивото си и взе аванс от две точки при първото техническо прекъсване.

Директна точка на започналия тази част Светослав Гоцев пак ни върна в мача за 11:11, но късметът отново се усмихна на "сборная" при следващата ситуация и те си върнаха лидерството. Павлов изпълни много техничен начален удар, който хвана в крачка нашето посрещане, а още една точка за противника направи резултата 11:14.

След второто техническо прекъсване, дошло при 16:12, Мусерски продължи с мощните изпълнения на сервис, а разколебаното ни посрещане позволи на руснаците да организират редица успешни нападения, които увеличиха разликата - 21:15.

Камило Плачи използва последното си прекъсване, но до края мачът премина в протоколно темпо и Русия без проблем го спечели след 25:19.

Така България ще изиграе 1/8-финален сблъсък срещу отбора, който се класира на второ място в група B.