Вицешампионите от Левски Сиконко загубиха втора поредна среща от бронзовия медалист Пирин Разлог насред София. След като вчера гостите се наложиха с 3:1, тази вечер взеха победата с 3:2 (26:24, 25:22, 23:25, 25:27, 22:20) за 110 минути.

След като загубиха първите 2 гейма момчетата на Мартин Стоев успяха да обърнат и да вземат третия и четвъртия за да се стигне до драматичен тайбрек.

Ключово за това развитие на мача се оказа новаторското решение на Мартин Стоев на Мартин Стоев в началото на четвъртия гейм, когато реши шестицата да бъде с двама разпределители. Николай Найденов и Георги Братоев бяха заедно на игрището като си разменяха ролите на посрещач и разпределител.

Националният селекционер започна с една промяна в сравнение с мача вчера, пускайки Георги Братоев, Николай Учиков, Николай Антонов, Георги Петров, Георги Лазаров, Теодор Богданов и либеро Владислав Иванов.

Бившият треньор на „сините” Любомир Герасимов не изненада с титулярите за Пирин – Франсиско Сотелдо, Станислав Петков, Любомир Христов, Благовест Катранджиев, Костадин Гаджанов, Михааел Вуре и либеро Атанас Митрев.

В първия гейм Левски Сиконко започна добре като чрез добра игра на Петров, Богданов и Учиков взеха техническите прекъсвания с 8:4 и 16:14. Куриозна бе ситуацията за 6:4, когато Станислав Петков от сервис удари Мартин Стоев. След засилване обаче на атаката в края на частта Пирин успя да обърне като чрез Гаджанов и Вуре и грешни сервиси на „сините” взе частта с 26:24.

Вторият гейм започна с убедителна игра на Пирин (4:1, 8:4), Резултатът стана 11:7 след ас на Станислав Петков. Сините стопиха пасива си след серия от поредни точки и изравниха за 20:20, като чрез единични изяви на Катранджиев и Гаджанов гостите обърнаха отново и поведоха с 2:0 след 25:22.

Обратът започна в началото на третия гейм, когато след равностойно начало и нова смяна на разпределителите в Левски, Пирин поведоха с 8:6 на първото техническо прекъсване, Равенството дойде след точна на Учиков за 10:10, а 37-годишният Георги Петров се отчете и при 16:14. Чрез Гаджанов се стигна до ново равенство за 20:20, но чрез влезлия като резерва Иван Ковачев, точка на Учиков и блокада на Теодор Богданов Левски Сиконко взе чстта с 25:23.

В четвъртия гейм гостите пак дръпнаха с 6:1, 8:3. Тогава новаторът Мартин Стоев остави в игра разпределитреля Николай Найденов, а пусна като посрещач другия разпределител Георги Братоев. След изнервена игра за гостите и отлично настроение в лагера на „сините” равенството дойде при 10:10, а домакините взеха второто техническо прекъсване с 16:15.

Сините изпуснаха гейм бол при 24:23, резултатът бе изравнен за 14-ти път при 25:25. Частта бе за Левски с 27:25, с което резултатът бе изравнен за 2:2 гейма.

Драматично бе развитието на тайбрека. След равностойно начало и равенството 5:5, първият съдия Хари Салабашиян отсъди мрежа на Георги Братоев, а от своя страна един от двамата близнаци отиде при реферите, кръстейки се и се закле, че не е докоснал мрежата.

Смяната на полетата бе при 8:7 за Левски. При 12:11 Герасимов извади титулярния разпределител за Пирин Франсиско Сотелдо и пусна бившия играч на „сините” Константин Митев. Включването му се оказа ключово, тъй като Левски Сиконко имаше първа възможност да вземе мача при 14:11. Сините изпуснаха 7 мачбола, а гостите догонваха постоянно с точки на Катраджиев. В крайна сметка от третия опит Пирин затвори тайбрека с точка на Гаджанов за 22:20.

По 26 точки за отборите си записаха Николай Учиков и Станислав Петков.

Следващата седмица Левски Сиконко приема шампиона ЛукюОйл Нефтохимик в зала Сиконко, а Пирин домакинства в Разлог на национала Теодор Салпаров с екипа на ЦСКА.