Кметът на София Бойко Борисов обеща в столицата да бъде изградена многофункционална спортна зала „Младост” до 3 години. На среща тази сутрин в кабинета си градоначалникът представи проект на президента на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров и членове на УС на централата проект за 10-12 хиляди зрители в кв. Младост 4.

„При нас всичко досега е станало реалност. Ще стане много хубава зала! София има нужда не от една, а от поне 7-8 такива съоръжения. На първия общински съвет ще се опитаме да вкараме проекта, с проектирането и строежа до 2-3 години с модерните технологии ще бъде готова. Считаме, че е наш ангажимент заедно с федерациите на колективните спортове да направим една многофункционална зала. Този проект е за волейбол и баскетбол, но евентуално и други федерации може да се възползват. Всичко зависи от Съвета.

Федерациите трябва да менажират залата, ние не искаме Общината да печели, а да гарантира своята собственост и да бъде в услуга на спортистите. Ще предложим публично-частно партньорство върху общинска земя в Младост да се изгради акционерно дружество с право на строеж на тази многофункционална зала „Младост” . Инвеститорите първо трябва да я изградят. Стойността й ще бъде около 20-30 милиона евро. Конкурсът ще бъде публичен, ясен и прозрачен”, заяви кметът.

Борисов обяви, че води усилени преговори да си откупи за Общината от реститутите и зала Триадица, за да се провеждат състезанията на средно и масово ниво.

Автор на проекта е 24-годишният арх.Христо Пенчев, като този план е неговата дипломна работа. Площта е 22 хиляди кв.м., парцелът е до ХИТ на територията на бившия Кореком в близост до изграждащата се спирка на метрото. Заложени в плана са 1000 парко-места, параклис, офис-сграда, ресторанти и др.