Женският ни национален отбор по волейбол се цели към медал от Европейското първенство през 2011 година. След 11-ата позиция миналата година и класирането за еврофиналите догодина в Полша с 6 победи от 6 мача, селекционерът Драган Нешич обяви, че целта през 2009-а е връщане поне в Топ 8 и през 2011-а медал от шампионата на Стария континент.

„След шестте мача заслужаваме вниманието, което винаги сте ни отделяли. Започнахме на 9 май много по-спокойно от миналата година, без идеята, че сме фаворити. Вече се разбираме по-добре. Доказателство за напредъка ни е фактът, че загубихме само два гейма”, каза Нешич.

„Миналата година 11-ото място на европейското бе провал! Ще съм тук, докато имаме резултати. Ако нямаме – и мен няма да ме има! През 2007-а не бяхме силен отбор и нямахме късмет. Късметът е само при силните тимове. Това сега се промени - по-силни сме и имаме късмет. Организацията ни е по-добра, куцаме само малко във фаза 1 – организация на играта след посрещане. Целта ни на Евро 2009 ще бъде
класиране в осмицата. Разликата между 5-о и 8-о място не е много голяма. След още две години пък на Евро 2011 трябва да търсим спечелването на медал, независимо дали аз ще съм начело на отбора или не. Трябва да се изкачваме и в световната ранглиста, трябват ни точки и за световното ни ниво. Ще има и нови млади момичета в състава занапред”, заяви сръбският специалист, който е начело на националните ни волейболистки.

Драган Нешич иска да вземе български паспорт, като ще работи по процедурата за БГ гражданство, след като се върне от супер турнира „Купа Елцин”. Надпреварата за трофея на името на първия руски президент Борис Елцин е с награден фонд от 500 хиляди долара. Традиционният турнир е от 9 до 17 юни в Екатеринбург и Нижний Тагил, като ще участват още съставите на Русия, Холандия, Хърватия, Беларус и Украйна.

„След като се върнем от Русия, ще работя за български паспорт. Чувствам се 1/2 българин, женен съм за българка от 11 години и много се обичаме. Ако спечелим първо или второ място на турнира за „Купа Елцин” ще поканя всички на вечеря, наградният фонд е 500 хиляди долара! В Русия ще бъдем без Елица Василева, която ще се присъедини към отбора на девойките, който също трябва да се класира за европейско първенство. Нели Маринова вече ще бъде само помощник треньор, а като втори разпределител – Гергана Маринова. Ще пътува и Полина Стойнева от Левски Сиконко. Останалите вече гледат по друг начин на нас – като неслучаен отбор. Лично селекционерът на Италия Барболини с тим-мениджърът му ми се обаждаха няколко пъти да ни канят за мачове. Станахме интересен за другите тим”, допълни Нешич.

По отношение на клубния си тим – Вини Монтекиаво Йези, Нешич сподели, че не няма вариант да бъде привлечена 18-годишната бивша волейболистка на ЦСКА Елица Василева: „Правата й са в Бергамо и те не се съгласиха, защото това са двата отбора, който ще бъдем конкуренти за титлата в Италия. В България има много интересни състезателки като Габриела Коева, Мария Каракашева и Полина Стойнева, но нямат 23 години, каквото е правилото на Апенините. Искаме да помогнем на нашите състезателки да си намерят по-силни отбори, без да влизаме в ролята на мениджъри.

Любопитен бе отговорът на Драган Нешич на въпроса на Гонг „За или против спирането на Нели Маринов?”. Селекционерът обяви: „Лично съм „за” защото искам догодина на пресконференцията преди Европейското да вляза с наше дете. Много години играе на високо ниво и сигурно е уморена. Спирането й е свързано по семейни причини, след това не се знае – може и да поднови игра, но само на клубно ниво. В националния отбор ще изпълнява ролята си на пом. треньор, съветник и връзка с момичетата. Дано Господ ни помогне в това, което искаме и ще се опитаме да направим – наше си детенце”.

Изпълнителният директор на БФВолейбол Станислав Николов каза: „Волейболните ни националки ще бъдат премирани, но УС на БФВ трябва да гласува точния размер на възнаграждението”.