99% е сигурно, че титулярният разпределител на България Андрей Жеков ще започне в основната шестица в първия мач на волейболните ни национали срещу Полша довечера в Бидгош. Силвано Пранди ще изведе тима ни от 21:15 часа в първата среща от приятелския мемориален турнир „Хуберт Вагнер”. Гонг научи, че титулярният ни плеймейкър е добре и се очаква той да е титуляр. Другите два варианта пред италианския ни селекционер са Георги Братоев и Константин Митев. Утре нашите играят с Бразилия от 13:30 часа, а в неделя със същия нячален час е мачът ни с Чехия.

Селесао пък вече не е с треньора си Барнардо Резенде защото е скъсъл ахилес и спешно се е прибрал в родината си, за да бъде опериран. Контузията му обаче стовари нови задачи на българския селекционер Силвано Првади. Бразилецът трябваше да изнася лекции в Полша и сега вместо него задачата бе възложена на италиаския специалист.

От българския лагер пред полски журналисти в Бидгош споделиха: „Ситуацията при нас не е цветуща от здравословно естество. Освен Андрей Жеков и при центровете имаме контузени. Целта ни тук е да направим добра подготовка за световното първенство и ни се струва, че всичко е на път да се осъществи.Турнирът в Бидгош ще бъде една добра възможност да се тестваме в игрова обстановка и да коригираме пропуските си. Атмосферата в лагера ни изглежда перфектно. Горди сме да сме част от този отбор, защото всеки за всеки е приятел не само на терена, но и извън него. Тук в Бидгош ние ще се борим за победа във всеки един от трите мача. Искаме да докажем силата си, да вървим нагоре. Още по-амбицирани сме за срещата с Бразилия, от която искаме да вземем реваш за загубите ни в Световната лига, които ни лишиха от участие във финалите”.

В сайта на полската волейболна федерация пък тече гласуване сред феновете кой тим ще спечели мемориалния турнир. Очаквано най-голям вот до момента има съставът на домакините – 60% с 1696 гласа, Бразилия е на втора позоция с 36% и 1036 гласа. България е на трето място с оскъдните 3% и 77 души гласували за нашите, но най-зле са чехите с 39 гласа, които им дават 1%.

Ето на кои волейболисти ще разчита Силвано Пранди в Полша:

разпределители: Андрей Жеков, Георги Братоев, Константин Митев,

центрове: Николай Николов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев,

посрещачи: Матей Казийски, Тодор Алексиев, Методи Ананиев, Валентин Братоев,

диагонали: Владимир Николов, Цветан Соколов,

либера: Теодор Салпаров и Владислав Иванов.