Разпределителят Андрей Жеков ще бъде капитан на България в първите мачове на националния ни отбор по волейбол от новия сезон. Плеймейкърът по традиция замества при отсъствие Пламен Константинов. Жеков ще изведе националите при дебюта на Силвано Пранди на 12 и 13 юни в Хавана срещу Куба. Това са мачовете от първия кръг на нашата група Ц от 20-тото юбилейно издание на престижния комерсиален турнир.

Пламен Константинов, който остава в България ще продължи възстановяването си. Гибона има проблеми с рамото, заради което ежедневно освен рехабилитации му бият и инжекции в контузеното място.

В Хавана се завръща и центъра Светозар Иванов. Носителят на Купата на България с ЦСКА е отново сред основните 14 играчи след двугодишно отсъствие. Зарко за последно бе в националния през 2006 година, когато България отново бе в група с Куба, а в зала „Ciudad Deportiva” нашите водени тогава от Мартин Стоев първо паднаха пред 6200 зрители с 1:3, а после пред 2100 души биха с 3:0 гейма.

Осем са играчите, които са сега в 14-те на Пранди, които играха през 2006 с националите от сраната на Кастро: Жеков, Св. Иванов, Казийски, Цветанов, Вл. Николов, Салпаров, Гайдарски и Алексиев.

В тима на Орландо Самуел Блекуд също има нови и стари имена. Самият треньор е нов – при последните срещи с нашите начело на Куба бе Роберто Гарсия. От старите в тима са: вече като капитан Роберланди Атиес Симон, либерото Кейбир Торес Гутиерес, Михаел Санчес Бозлуева, Райдел Гонсалез Делгадо, Хенри Киснеро Бел, Османи Дурути Камейо, Оделвис Доминико и Йоандри Карменате Диаз.