Въпреки успехите на националния ни мъжки отбор, отливът на децата от волейболните зали е факт. Кое поражда този парадокс и все по-малкия интерес към най-успешната ни спортна игра?

Истината е, че феновете се вълнуват от мачовете на националите, но първенството у нас продължава да тъне в трета глуха. След отсъствието от Шампионската лига и слабото представяне в другите евротурнири, сега трябва да се радваме на турнира в Универсиада на 6-те най-добри. Какво обаче можем да видим там? От време навреме добри изпълнения на млади таланти, но най-впечатляващи са шутовете и ритниците в стил Бг-футбол. Красота неземна, направо да се вдъхновиш! Простотията беше далеч от родния волейбол, но слабото ниво както на състезатели, така и на рефери, поражда неприятни изблици, които няма как да се харесат на нормалните и умни деца. Дори и да се е излъгал някой-друг тийнейджър да прескочи до залата псувните и ритниците няма как да го накарат да тренира иначе толкова красивия и атрактивен спорт. За манталитета и възпитанието на част от треньорите е просто срамота да коментираме. Насила гоним децата от залите и това е факт, който трябва да проумеят възгорделите се волейболни деятели.

Успехите на националите са факт, защото 90% от тима играе в чужбина-в белите държави. Дори най-успешният ни треньор за последните две години не може да сътвори нещо голямо с клубния си тим у нас. Защо? Друг селекционер на водещ клуб ни убеждава, че на всяка цена трябва бързо да продаде най-големия си млад талант за да не се спира развитието на момчето...С това си изказване въпросният спец ни убеждава как родния шампионат е нискоразредна школа за извличане на таланти, които с първите по-качествени изяви продаваме на еврограндовете /б.р. умишлено не цитираме имена, защото волейболните ни хора са твърде докачливи/. Защо родните тимове нямат място сред елита на стария континент? Не искаме или не можем? От двете по-малко правят пробива невъзможен. Истината е, че информационният поток промени феновете и в България. Хората могат да преценят кое е качествено и кое не. Представяте ли си, ако дори женски наш тим играе в евротурнир срещу елитни италиански, френски и дори руски отбори. Дали тогава залите няма да са пълни и девойките ще търчат да се записват в школите за да приличат на стройните и красиви волейболистки от елита? Мечта, която ще остане само мираж, ако управляващите не променят манталитета си. Бг-волейболът има нужда от съвременни стратегии и атрактивен ПР.

Така както подходиха към нещата хората, които възпитават източни бойни изкуства у нас. Бумът там е налице, но успехът се дължи на модерни, интелигентни и възпитани хора, които знаят как да задържат децата в залите.Удобство за всеки родител е детето му да тренира в училищната школа, вместо да го разкарва по смешните и неугледни зали, някои от които „накрая на града”...Къде са волейболните школи в българските училища, къде са треньорите на лов за таланти. Спят в зала Универсиада на турнира, който се брои и за първенството. Познавам една учителка по физическо-една от емблемите на българския волейбол. Ако не сте чували за Таня Гогова значи не знаете нищо за този спорт. От няколко години чакам да видя с какво ще й помогне федерацията да направи школа за желаещите да тренират в квартала.

Проблемът е, че докато чакам може би ще се пенсионирам. Дотогава умните хора в каратето и всичките му вариации ще направят за децата ни това, което тотално занемариха босовете на спортните ни игри.