Заради натоварената програма от мачове и тренировки с националния отбор по волейбол и с Тренто Матей Казийски е прекъснал образоването си. Лидерът на България следва икономика в университета в Тренто, който е създаден през 1962 година, като след като завърши първите две години, е прекъснал третата.

Казийски сподели това пред Гонг, като обясни: „Учението ми никак не върви. За съжаление няма как да върви. Много ми е натоварена програмата и за учене не остава време. Вече прекъснах следването ми. За съжаление просто не остана време. По отношение на подновяването му, ако сезонът протече като миналата година, ще ми е много високо. Просто прекалено много мачове, прекалено много пътуване и не ми остава време. Първите две години имах малко повече време и успявах да заделям за учене, но сега стана много тежко. Бих искал обаче да се опитам отново да продължа следването”.

Университетът в Тренто, където започна следването си по икономика Казийски, е известен и с отличените си лектори като лидера на СССР Михаил Горбачов, чешкия президент Вацлав Клаус и президента на Италия Джорджо Наполитано. Във факултета по икономика има специалности като „Бизнес администрация и право”, „Бизнес мениджмънт” и „Икономика и Мениджмънт”, които после имат и по-тясна специализация.

Матей Казийски, който на 23 септември ще стане на 26 години има и още една трудна задача – до 9 август да избере с какво да изненада баща си Илиян Казийски за юбилея му. Бившият ни национален състезател, носител на бронзов медал от Световното първенство през 1986 година в Париж, а сега администратор на националите, ще стане на 50 години и ще събере не само приятели, но и национали във Варна.

Заради натоварената програма на тима ни, синът обаче сподели: „Още не съм решил какво ще му подаря. Имам още няколко дни да му подготвя някаква изненада. Наистина ще е интересно защото… татко ми е! Трябва да измисля нещо. От тези тренировки не мога да отскоча от Св. Св. Константин и Елена до Варна да потърся по-интересен подарък. Рожден ден по време на лагера ни – такива са условията, няма да може да има пиршества и големи празненства”.