Националният отбор по волейбол на България за мъже под 21 години загуби от Бразилия с 0:3 (14:25, 21:25, 15:25) в последния си мач от група F от втората фаза на Световното първенство в София.

Така нашите записаха три загуби в групата и завършиха на четвърта позиция с 1 спечелена точка. Двубоят бе без значение, като и двата съперника ще играят за 5-8 място на Мондиала, но бе мач на честта и себедоказване, като единствено ще бъде фактор за следващия съперник във втората осмица. Загубата определи националите да се изправят срещу Чехия в полуфинален мач за 5-8 място. Чехите завършиха на трето място в група Е в Италия, след като загубиха от Аржентина с 2:3 гейма. Бразилия ще играе срещу четвъртия Белгия, който остана без успех.

Селекционерът Найден Найденов направи една промяна в стартовия състав. Като титуряр в центъра започна Любчо Янков на мястото на Николай Захариев. До края на мача той даде възможност на почти всички момчета за изява. Състав на България: Любослав Телкийски, Денис Карягин, Александър Иванов, Самуил Вълчинов, Лазар Бучков, Любчо Янков, Симеон Добрев – либеро (Цветослав Николовски, Стоил Палев, Георги Татаров, Руси Желев). Националите ни се опитха да се борят, загатнаха за потенциал, но нямаха свежест, а бразилците показаха по-големи възможности и мобилност в двубоя.

След тежкия драматичен мач и загубата от Полша, която ни лиши от участие на полуфинали в Италия, в този двубой нашите не започнаха добре. Разсеяно посрещане, по-малка концентрация и липса на ефективност на определени елементи, доведе до предимство за бразилците, които поведоха с 11:6 и 15:8. Найденов потърси промяна, като в центъра на мястото на Любчо Янков влезе Цветослав Николовски, а на поста разпределител се появи Стоил Палев. Нашите обаче не успяха да излязат от тази негативна ситуация. Бразилия увеличи преднината на 20:10 и спечели първия гейм с разгромна разлика.

Пробуждане настъпи за нашите във втората част, но тимът ни изпусна страхотна възможност да изравни играта след множество собствени грешки. В началото България поведе с 4:1, а три бомбени сервиса на Денис Карягин доведоха до по-голява разлика 8:3. След успешното начало момчетата ни пропиляха комфортната преднина и бразилците изравниха при 14:14. Все пак тимът ни преодоля кризисната ситуация и отново се откъсна с три точки 17:14. И за пореден път настъпи обрат, като съперникът изравни при 21:21. В този важен момент волейболистите ни се сринаха. Три поредни грешки доведоха до 24:21, за Бразилия и съперникът взе гейма, като поведе с 2:0.

Това повлия на националите ни и в третата част те нямаха същите съпротивителни сили. Бразилците имаха водеща роля и отново наложиха волята си, като затвориха мача в три гейма. Най-резултатен бе Александър Николов с 11 точки (1 ас, 2 блокади), 8 точки реализира Георги Татаров (1 блокада). За съперника Адриано Фернандеш бе над всички с 12 точки (2 аса, 2 блокади). Следващият двубой е на 2 октомври (събота) срещу третия в група Е Чехия - в Карбония (Италия). Бразилия играе срещу Белгия, като часовете предстои да бъдат определени.