Българският национален отбор по волейбол за жени започна участието си в Европейска лига 2014 със своя втори състав. В престижното състезание страната ни ще бъде представена от селекция на старши треньора Иван Петков и неговия помощник Радослав Бакърджиев.

В щаба на Иван Петков са още Борис Халачев като мениджър на отбора, Николай Касабов като физиотерапевт и Владимир Каракашков като статистик.

България е една от осемте държави, които ще участват в тазгодишното издание на Европейската лига. Нашите момичета ще се състезават в Група А заедно с отборите на Азербайджан, Словения и Турция, като ще изиграят по четири мача на разменено гостуване срещу всеки един от съперниците си.

Победителят от групата ще се класира за финалния двубой, също на разменено гостуване, с победителя от Група В, в която са отборите на Германия, Гърция, Испания и Полша.

Преди началото на състезанието Иван Петков даде интервю за официалния сайт на БФВ:

- Има ли здравословни проблеми в тима преди срещите с Азербайджан?

- Не, само с Криси Гунчева имаме малък проблем, но мисля, че от другата седмица и тя ще се включи наравно с останалите.

- Психически готови ли са момичетата за мачовете с Азербайджан?

- Имат желание, имат амбиция. До някаква степен сме подготвени физически. Игрово не сме готови на сто процента, защото нямахме възможност да проведем контролни срещи. Това повече ме притеснява, но да се надяваме, че морално-волевите качества ще надделеят върху липсата на игрова практика. Тренировките, които правим, се доближават до играта и ще ни помогнат, но като цяло в движение ще нагласяваме състав и начин на игра.

- Ще ви помогне ли това, че България игра с Азербайджан, макар и с първия състав?

- Чисто психологически, да. Елиминирахме ги, но и те няма да бъдат със същия състав. Много техни момичета ще отсъстват, което ни затруднява в известна степен, защото няма да знаем срещу кого ще играем. Сега ще трябва да стреляме в тъмното.

- Какво ще кажете на феновете, които искат да присъстват на мачовете?

- Призовавам ги да подкрепят тези млади момичета, а ние ще им отвърнем със страхотна амбиция и огромно желание за победа.

Момичетата на Иван Петков ще премерят сили с Азербайджан днес и утре, 6 и 7 юни, в софийската зала Христо Ботев. Срещите са от 17:30 часа.