Наставникът на женския ни национален отбор по волейбол Драган Нешич заяви, че момичетата искат да се класират за финалната четворка на дебютното издание на Европейската лига.

„Трябва да побеждаваме, за да ни уважават, а и да заприличаме на мъжкия тим. Всички ние искаме да сме част от финалната четворка на Европейската лига на 11 и 12 юли в Кайзери (Турция). Ще използваме този първи по рода си турнир, за да се подготвим за третите световни квалификации в Италия и да трупат опит по-младите момичета” каза Нешич. Ева Янева и компания стартира участието си в Европейската лига, която е подобие на Световната лига още този уикенд с два домакински мача на Испания в Габрово от 17:30 часа. В зала „Орловец” по-късно пред лятото ще гостуват още Гърция и Сърбия.

Нашите ще премерят сили с Италия, Беларус и Чехия в третата последна пресявка за Световното първенство в Япония догодина от 17 до 19 юли в Конелиано. На Апенините момичетата ни очакват подкрепа от месната публика, тъй като един от статистиците на тима ни е родом именно от този град.„Ако не се класираме за Световното, какво ще правим догодина?!” риторично попита сръбският специалист с български паспорт.

И продължи: „ Трябват ни две победи и сме на Световно. Италия е фаворит, защото в състава се завърнаха 90 процента от волейболистките, които спечелиха световната титла. Ние Беларус и Чехия ще се борим за второто място”.Нешич каза, че България трябва да използва звездите си: „Имаме нужда от състезателки като Тони Зетова, очакваме присъединяването й, но все още не е ясно с каква функция. Вариантите са много. Моето мнение като цяло е, че легендите на българския волейбол трябва да бъдат използвани”.

Драган ще се раздели със съпругата си Нели Маринова - Нешич на 18 август, тъй като тя ще замине за Италия да стартира подготовката на клубния им тим Йези, а той ще продължи с националките. „Имам идея да взема в Серия А1 в моя тим да играят българки. Президентът на Йези също иска, но практически сега няма как. Амбициите ни за следващия сезон още по-сериозни. Финансовата криза в света се чувства и в спорта, това е нормално. Ако през миналия сезон дадена състезателка е получавала 200 хиляди евро например, то през следващия ще взима 120 хиляди евро. Компромиси няма да има. Искахме и продължаваме да искаме да привлечем Ева Янева и Страшимира Филипова, но те имат действащи договори с Кан. През януари имахме интерес към Елица Василева, но тя е обвързана с Бергамо” поясни Нешич.

Програма на българското участие на дебютната Европейска лига:

23 и 24 май в Габрово от 17:30 часа България - Испания

30 и 31 май в Габрово от 17:30 часа България - Сърбия

5 и 6 юни в Орестиада Гърция – България

13 и 14 юни в Габрово България - Гърция

19 и 20 юни в Обреновац Сърбия - България

26 и 27 юни в Мадрид Испания - България