България ще започне участието си в новата волейболна Лига на нациите с мачове срещу Китай, Аржентина и САЩ. Това се разбра, след като международната волейболна федерация публикува календара и разпределението на групите в новия турнир, който е наследник на Световната лига.

Във волейболната Лига на нациите при мъжете България ще бъде отбор "претендент" заедно с Австралия, Канада и Република Корея.

Ядрото на турнира са Бразилия, Италия, САЩ, Китай, Сърбия, Франция, Аржентина, Иран, Полша, Германия, Япония и Русия.

В следващите пет сезона на надпреварата тези 12 основни отбора няма да могат да изпаднат от първото ниво на турнира независимо от мястото си в крайното класиране. За сметка на това четирите претенденти са заплашени от изпадане в по-долната дивизия - Лигата на претендентите, през всеки един от сезоните, пише bgvolleyball.com.

Българите ще започнат участието си с турнир в Нингбо (Китай), където ще играят с домакините, Аржентина и САЩ. Турнирът ще бъде в уикенда 25-27 май. Следващата седмица България ще приеме турнира в Група 5, в "Арена Армеец", където ще примери сили с Австралия, европейския шампион Русия и Сърбия.

Следва пътуване до Япония, където България ще играе със "самураите", Италия и световния шампион Полша. В четвъртия уикенд България ще бъде домакин на втори турнир, този път в зала "Конгресна" във Варна, където ще посрещне олимпийския първенец Бразилия, Канада и Франция. В последния състезателен уикенд "лъвовете" ще играят в Техеран (Иран) срещу домакините, Германия и Република Корея. Точните дати и програма на съответните турнири ще станат ясни по-късно.

Волейболната Лига на нациите ще има пет седмици предварителен кръг, в който всеки отбор ще играе 15 мача - всеки срещу всеки на отделни турнири, след което шестте най-добри тима в общото класиране ще играят на финална шестица. Всяка страна ще бъде домакин на поне един турнир, а някои ще приемат по два.

Финалната шестица на турнира ще бъде между 4-и и 8-и юли на футболния стадион "Стад Пиер Мороа" в Лил, Франция.