Националният отбор на България записа трета поредна победа в Световната лига, след като надигра с 3:1 (18:25, 25:20, 26:24, 25:23) гейма Куба при второто си гостуване в Хавана за мач от група С на втора дивизия на комерсиалния волейболен турнир.

Така България вече има 8 точки и заема второ място във временното класиране. Лидер остава Канада с 14. Българските волейболисти, обаче, се класират директно за финалите във Варна като домакини.

Селекционерът Пламен Константинов започна с доста различен състав в сравнение с първия мач в Хавана 24 часа по-рано, като на разпределителския пост заложи на Георги Манчев и на Данаил Милушев по диагонала, на Красимир Георгиев и Мартин Палийски в центъра и на Николай Пенчев и Станислав Петков в посрещане. Като либеро стартира Владислав Иванов. 

Българските национали започнаха мощно, след като поведоха набързо с 3:0, но при първото техническо прекъсване кубинците имаха аванс при 8:7. Грешките в българския състав зачестиха, от което се възползваха домакините, за да увеличат преднината си на 16:13. В края на гейма Пламен Константинов опита да промени нещо с пускането на Мирослав Градинаров, но Куба не изпусна водачесвото и поведе след 25:18 точки, пише bgvolleyball.com.

Като че ли най-добър синхрон в тази формация на България показваха Георги Манчев и Красимир Георгиев и след комбинации между двамата отборът започна по-добре във втория гейм. В последствие българските национали поведоха с 9:6. Дани Милушев се разигра и България имаше комфортна преднина, която успя да запази до края, за да изравни геймовете след 25:20 точки.

Третият гейм бе най-оспорван, като в края кубинците имаха 3-4 точки преднина. Тогава на терена като смяна се появи Тодор Скримов, който със силния си сервис обърна резултата, а след това и началният удар на Дани Милушев довърши домакините, с което България поведе с 2:1 гейма след 26:24 точки.

Четвъртият гейм започна с много грешки от двете страни, но разпределителят Георги Манчев продължаваше да бъде неудържим на блок (а и на сервис) и това като че ли пречупи младите кубински състезатели.

Най-резултатен в мача стана нападателят на Куба Роландо Сепеда с 21 точки (2 блокади, 2 аса). За България Дани Милушев записа 18 (1 блокада, 1 ас), а Георги Манчев дълго време бе втори най-резултатен в българския тим, като в крайна сметка завърши с 11 точки (8 блокади). Станислав Петков успя да го измести от второто място с 14 точки (1 блокада).

Като цяло предимството на България на блокада бе смазващо с 18 точки на този елемент срещу едва 9 за Куба.