Женският национален отбор по волейбол е дългосрочен проект и ще развие огромния си потенциал, заяви изпълнителният директор на българската федерация по волейбол Станислав Николов след старта на волейболната Лига на нациите.

Николов е водеща фигура при организацията на всички големи състезания, които страната ни приема в този спорт.

В Русе приключи поредното престижно събитие в България - първият турнир от волейболната Лига на нациите при жените.

Станислав Николов говори пред официалния сайт на родната централа за предизвикателствата пред подобна организация, целите пред дамския ни състав и инвестициите в бъдещето на българския волейбол:

- Г-н Николов, новият сезон във Волейболната лига на нациите стартира в България с женския турнир в Русе. Легендата на световния волейбол и треньор на женския отбор на САЩ Карч Кирали се изказа изключително ласкаво за условията, които Русе предложи. Как обаче изглежда от вътре организацията на едно такова събитие?
- Българската федерация по волейбол има сериозен опит в организацията на състезания от най-висок ранг. Проведохме успешно Европейското първенство през 2015 година и Световното първенство през 2018 година. Това са най-мащабните събитие в световния волейбол и ние се гордеем с начина, по който се случиха тези домакинства, и с международните оценки, които получихме.

През тази година първият мач във волейболната Лига на нациите беше в Русе и турнирът стартира именно тук. Женският ни национален отбор е дебютант в тази престижна надпревара и за нас беше важно отново да се представим пред света като добри домакини. Всяко състезание има своите специфики и изисквания от страна на Международната федерация по волейбол. Те са наши добри партньори и заедно се справяме с организационните проблеми, които неизменно възникват. Оценките, които получихме за организацията на турнира в Русе, отново бяха много високи. Нашият организационен комитет също изпитва удовлетворение от свършената работа и аз благодаря на всички, които участваха в провеждането на това събитие.

- Какви са амбициите на женския ни национален отбор?
- Женският национален отбор е дългосрочен проект, в който Българската федерация по волейбол инвестира, и на който много държи. Ние сме един от двата най-млади отбора в женския турнир от Лигата на нациите. Имаме много талантливи волейболистки, на които предстои голямо бъдеще и като индивидуалности, и като отбор. Трябва да отбележа, че разполагаме с изключително мотивирани състезателки и треньор. Лигата на нациите е важна част от плана ни за изграждането и развитието на този състав, чиято основна цел е добро представяне на Европейското първенство през 2021 година, на което България е страна домакин. Треньорът Иван Петков и момичетата имат пълната ни подкрепа и ние сме убедени, че те ще развият големия си потенциал и ще ни радват с бъдещи успехи.

- Русе, като че ли се превръща във важна част от международния календар на Българската федерация по волейбол...
- В лицето на кмета Пламен Стоилов намерихме съмишленик и приятел на волейбола. Благодарение на това партньорство проведохме множество инициативи, свързани с децата и младите хора по време на Световното първенство за мъже през 2018 година. Преди това си партнирахме отлично и по време на Световното гран при през 2017 година. Съвместната ни работа при организацията на тези престижни събития получи много висока оценка. Сега отново имахме сериозна подкрепа от силния екип на Община Русе при дебюта на женския ни национален отбор във Волейболната лига на нациите.

Радващо е, че в Русе има много деца и млади хора, които получиха възможност да станат част от тези интересни мачове и съпътстващите ги събития. По данни на Общината само след Световното първенство през миналата година повече от 100 деца са се записали да тренират волейбол. Това показва, че когато има целенасочена политика по отношение на спорта и добро партньорство между местна администрация и федерация, резултатите са на лице. А това съвпада и с нашата политика да оставяме наследство след всяко голямо събитие. Мога да обещая на русенските фенове, че градът и в бъдеще ще бъде част от календара на Българската федерация по волейбол.

- Толкова много престижни събития обаче трудно биха се осъществили без помощ от държавата.
- Подкрепата на държавата е много важна за развитието на всеки спорт. Ние винаги сме получавали разбиране и съдействие от страна на премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев, който разбира проблемите, винаги е готов да помогне и да намери решение на възникналите въпроси. Благодарение на тях ние успяваме да отговорим на големите изисквания, които имат Световната и Европейската федерации при провеждането на престижни домакинства. Волейболът е един от най-успешните ни колективни спортове, както в момента, така и в исторически план. Нашите амбиции винаги са били големи, но за реализацията им са необходими много работа и добро партньорство с държавните институции и частния сектор. За щастие, ние имаме такова и успяваме да осигурим на състезателите и треньорите всичко необходимо за тренировъчен и състезателен процес на най-високо ниво.

- Като казвате, че с всяко домакинство се оставя наследство за българския волейбол, работи се с мисъл за бъдещето, а разполагаме и с талант, задават ли се качествени бъдещи попълнения в представителните отбори на България за мъже и жени?
- Инвестициите в бъдещето определено дават обнадеждаващи резултати. В подрастващите гарнитури има изключително талантливи и перспективни млади състезатели. Отборът ни за момчета до 17 година с треньор Мартин Стоев през изминалата година се класира на първо място на Балканското първенство, което беше и причина да поискаме домакинство на Европейско първенство през 2019 година, на което се надяваме да бъдем сред медалистите.

Отборът на Димо Тонев за девойки до 18 години през септември ще играе на световно първенство в Кайро. Това е същият отбор, който през 2017 година стана трети на Европейско първенство до 16 години, а през миналата година беше в топ 4 на шампионата на Стария континент до 17 години. Отборът на Пламен Христов, който през 2018 година се класира на шесто място на европейското първенство за юноши до 18 години, през август играе на световното първенство до 19 година в Тунис. В момента се работи целево - обръща се сериозно внимание не само на мъжкия и женския ни национални отбори, но и на момчетата и момичетата, на които разчитаме тепърва да ни радват с успехите си.