„Според мен имаше два ключови момента. Единият беше в първия гейм, когато успяхме да затрудним страхотно на сервис поляците в началото и не успяхме да направим нито една контраатака. Да организираме нито една контратака, не да направим. И вторият момент разбира се е вторият гейм, който след като не успяхме два пъти за затворим, това според мен даде криле на поляците и в третия гейм просто ни смазаха”, сподели капитанът на българския национален тим по волейбол Владимир Николов след поражението от Полша в полуфиналите на Европейското първенство в Турция.

- Преди мача ти сподели своите опасения, че е възможно липсата на опит в някои от младите състезатели да повлияе. Оказа ли?

- Да. За съжаление трябва да кажа, че грешките, които направихме бяха по-скоро елементарни, отколкото предизвикани от противника. След средата на втория гейм, те спряха да бият сервис, започнаха само да ни прехвърлят топката, а ние имахме доста проблеми в тази фаза – посрещане и атака. Не знам какво да кажа.

- Може би е трудно да направиш сега оценка, но все пак справедливо ли е това класиране, което се очертава на българския отбор?

- Нека да анализираме нещата, след като изиграем и последния мач, тъй като отборът беше подготвен, беше готов. Имаше сили да победи в днешния мач. Разочарованието е огромно във всички нас. Надявам се, че ще успеем да се отърсим от негативното и в утрешния мач един по-добър волейбол. Един волейбол, за който сме подготвени и който демонстрирахме в пет поредни мача.

- Ще кажеш ли нещо на момчетата и какво ще бъде то?

- Да, ще им кажа, че това, че днес загубихме е много тъжно, много негативно за всичко това, което ни се случи през лятото, но все пак мачът утре е достатъчно важен за всеки един от нас. Днешният мач трябва да го забравим, утре ще играем друг, който започваме от 0:0 и който трябва да спечелим.

- Има ли психологически срив в отбора?

- Аз по друг начин не мога да си обясня елементарните грешки, които направихме. Елементарни от гледна точка на неизпълнението на елементарни тактически указания. Това е нещо, което ни даваше огромно предимство в предишните мачове, а днес го нямаше. Не искам да навлизам в технически подробности сега. Може би ще е по-добре да се анализира мача утре, когато преспим, за да не кажем някоя грешка. За мен проблемите бяха изцяло в нашето игрище. Да подчертая, че и поляците играха добре, но играха добре, защото ние им позволихме.

- Ще успеете ли да се вдигнете за следващия мач?

- Надявам се. Надявам се. Аз лично гледайки статистиката – имаме 11 блока срещу само 5 на поляците. Имаме атака по-добра от поляците и да загубим такъв мач просто ми е… Не знам, не знам.

- Кой съперник предпочиташ за утре?

- Няма значение. И двата тима са добри. Естествено Русия има повече състезатели и може би ще бъде по-неудобен съперник, но пък ние имахме най-удобния съперник за полуфиналите от трите отбора и не успяхме да го победим, така че няма значение.

- А за утрешния мач обещаваш ли поне бронзов медал за всички тези фенове, които дойдоха да ви подкрепят?

- Много ми се ще да обещая, но не бих искал да го правя, защото не знам какво ще се случи. Мога да обещая от свое име категорично и се надявам от името на момчетата, че ние ще се борим в утрешния мач да поправим това, което не успяхме днес. В смисъл да поправим това в играта. Горещо се надявам да успеем да победим.