Националният селекционер на женския волейболен отбор Димо Тонев говори пред Гонг седмица преди старта на Европейското първенство в Италия и Сърбия. Той коментира състоянието на момичетата, резултатите от поредицата скандали около отбора и очакванията от първенството.

„Времето до шампионата е много малко. Опитваме се да подобрим игровата си форма. Започваме да гледаме видео и да се подготвяме за мачовете на Европейското първенство. Аз мисля, че имаме нашите шансове да се борим и да прескочим в другата фаза, а защо не да влезем в осмицата. Волейболът се играе на игрището и предварително никой нито е спечелил, нито е загубил мача. Ние няма да се предадем пред никой”, каза Тонев.

Той коментира и ситуацията около своето назначаване на поста. „Нещата станаха много бързо. Ако от вчера се занимавах с волейбол, щеше да е странно, но животът ми е минал във волейбола. Аз познавам тези момичета. Нямам проблеми с тях. Изпълняват и слушат. Настроение има, което е най-важното и то ще се запази до Европейското. Апетитът идва с яденето”, допълни бившия национал.

Димо Тонев взе отношение и по скандалите в отбора. „Няма отбор в света, когато се шуми толкова около него да не му се отразява. Пада концентрация и внимание. Състезателите говорят на тази тема. Обаждат се приятели, роднини, журналисти. Това отнема от времето им. Не е хубаво. За съжаление повечето от нещата идват извън отбора и не се случваха при нас, но оказваха негативно внимание. Винаги сме били наясно с тези смс-и. Няма такива съобщения. Надявам се и прокуратурата да излезе със становище. За един треньор, който се е занимавал с волейбол цял живот като излезе такова нещо обяснявай, че не си ги писал ти. От първия момент знаех, че това е абсурдно. Не знам коя умна глава ги е измислила тези простотии”, допълни Димо Тонев.

Специалистът заяви, че не мисли на този етап да връща в отбора опитните Ева Янева, Мария Филипова и Дияна Ненова. „Не съм се замислял да връщам Янева, Филипова и Ненова. Вратите на националния отбор са отворени за всички, които покажат качества и идват с убедеността, че трябва да играят за България и за националния отбор. В следващ етап от подготовката, ако покажат качества, заради които да бъдат повикани, ще се повикат. Ние не робуваме на имена и отбори, в които играят. Важното е кой си ти и с какво можеш да помогнеш”, каза Тонев.

Той допълни още, че все още няма допълнителна договорка с БФВ за своето бъдеще в отбора, като това ще стане ясно след края на Европейското първенство.

Димо Тонев коментира и представянето на някои състезателки в последните седмици. „Като желание и старание бих отличил всички. В мачовете, които играхме, бих отличил Страшимира Филипова, Доби Рабаджиева, Елица Василева, Кремена Каменова също се включи добре, а и другите състезателки, когато се е налагало да влязат, са се справяли. Това са състезателки на 19-21 години и не може да очакваме от тях да правят извънземни неща. Любка Дебърлиева е една от състезателките, които показаха, че в този момент има място в отбора. Направи индивидуална подготовка, после тренира и с Ленинградка. На лагера преценихме, че тя е в добро състояние и в тренировките подобрява състоянието си. Имаме нужда от опитен разпределител и тя ще бъде много полезна на първенството”, завърши националният селекционер.