Волейболните ни националки проведоха едно весело занимание преди втория си мач от Световните квалификации в Конелиано. Дебърлиева и компания влязоха за 60 минути тази сутрин в „Зопас Арена”, за да се подготвят за мача си с Беларус довечера от 19 часа българско време. Съперничките ни със съветник легендата Николай Карпол, снощи паднаха от Италия с 0:3 гейма (13:25, 19:25, 18:25) под съдийството на българина Петър Харизанов, а ние отстъпихме на Чехия с 1:3. Пичинини и Агуеро бяха най-резултатни за домакина съответно с 17 и 15 точки. За Беларус Анна Шаученка завърши с 8 точки. Волейболистките ни останаха снощи в залата до средата на втория гейм на следващия мач, за да гледат съперничките си. Точно в тези моменти обаче, Беларус не показа най-доброто от своята игра срещу италианките. Най-добре те стояха на полето през третия гейм.

Ева Янева изпитва болка и тренира индивидуално сутринта, след като е натъртила бедрен мускул на десния крак след сблъсък с Елена Колева, затова заложи на индивидуални кросчета и разтягания. Останалите момичета след теоретичните минути, започнаха разгрявката, в която Алесандро Брачески включи забавни упражнения с топка – жонглиране с глава, ръка, крак и други. Настроение имаше и в игровите минути.

Най-важното е националките сега да върнат увереността си и самочувствието си след загубата снощи и да бият Беларус. След това да излязат в неделя срещу Италия, не само за виза за Мундиала догодина в Италия, за да не пропуснат второ Световно и да играят с най-добрите, за да покажат и докажат също така, че имат сили и класа за успех над реномирана селекция, пък после малко почивка преди лагера за Евро 2009 в Полша.

В тима на Беларус средният ръст е 186 см, възраст – 24,9, а единствената волейболистка в чужбина е 195-сантиметровата Екатерина Скрабатун, която игра под ръководството на пом.треньорът на нашия тим Петър Дочев във Волеро Цюрих.