България победи Полша с 3:0 гейма (25:22, 25:18, 25:17) в зала Росини в Анкона в мач от група Н на втората фаза. Българите спечелиха решаващия двубой за това кой между нас, дружина полска и Бразилия ще остане извън Топ 12 за следващите четири години и утре ще играят за първото място с кариоките.

Силвано Пради заложи на обичайните титуляри Андрей Жеков, Ники Николов, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Владо Николов и Теодор Салпаров. Извън групата останаха Светослав Гоцев и Владислав Иванов. За Полша в стартовата шестица отново Даниел Кастелани пусна Новаковски, Винярски, Грушка, Загумни, Курек, Моздзонек и Игначак либеро. Рефери са Роландо Чолакиан и Наср Шаабан от Египет. Първият обаче е сънародник на треньора на Полша Даниеле Кастелани.

Полските фенове по трибуните са в изобилие. Имат знамена и плакати от по 5 метра, имат и тъпани, но . . . тук са и българите, макар и в пъти по-малко. Час и половина преди мача те вече бяха заели местата си. Пред залата пък Гонг се срещна с четирима софиянци, които директно от ферибота дойдоха в залата. От вчера по обед те пътуват единствено и само за двете срещи днес и утре. Тук са и част от онези, които бяха в Торино с гугли и ямурлуци. Подкрепа от трибуните лична ще има за Андрей Жеков от съпругата му Валя защото и тя се присъедини към групата на половинките на националите ни.

Срещата започна с грешен сервис на Полша, а първите точки от игра за България бяха дело на капитана ни Владимир Николов за 2:1 и 3:2. Еврошампионите успяха са ни поведат при 3:4, но след това пак сгрешиха сервис. Тодор Алексиев атакува успешно, а съперника сгреши и така изравнихме при 6:6. Първото техническо прекъсване бе за нас при 8:7 след нова точка на Владо Николов и блокада на Ники Николов. След излязла в аут топка от нашата блокада, водачеството се върна при поляците (9:10), но Казийски след свой сервис първо реализира, а след това заби ас (11:10) Като разярени и с дух Владо завърши атаката за 12:10. развихрилият се капитан пак бе по-добър от играчите на Кастелани, като не само отбеляза, но и накара след това те да сгрешат, за да вземем и второто прекъсване вече с три точки аванс – 16:13. Винярски постигна точка след паузата, а Моздзонек ни блокира за 16:15. Ники Пенчев замени Алексиев, като младежът посрещна, Жеков подаде на Казийски и той реализира. При 18:15 бе взето прекъсване от щаба на Полша. Матей надскочи противниковата блокада, която увисна на мрежата за 20:17. Резервите Влазли и Ломач влязоха в игра за противника, но и те останаха безпомощни срещу играещата по начина, който наистина може България. Владо Николов повали поляк за 22:19, но след това сбърка началния си удар. Новаковски постигна ас, след като добре насочи топката, но Матей не успя да я посрещне (22:21) и тези две поредни точки в актива на Полша провокираха Пранди да вземе почивка. Първият рефер Роландо Чолакиян от Аржентина не се върза на Моздзонек и отсвири наша точка, а първият ни гейм-бол бе взет от Казийски при 24:21. Тройна българска блокада завърши частта при 25:22. На почивката в зала Росини поляците мълчаха, а стотината българи пееха „Българи, юнаци”.

Нови проблеми със сервиса имаше Полша в началото на втората част, след като Курек прати топката в мрежата за 2:3. Същото направи и Новаковски за 3:4. Точно обратното обаче се случваше с нашия сервис – Владо Николов постигна ас 4:4. Виктор Йосифов съвсем сам блокира атака през центъра на поляците и изведе България напред – 5:4. Нов ас пък заби капитанът ни за 6:4 и Кастелани взе почивка. Тодор Алексиев с атака по диагонала ни изведе до 7:5, а атака също по диагонала, но в аут на Грушка ни вкара в първо техническо прекъсване с преднина от три точки – 8:5. Йосифов пак бе добре на мрежата, за да направи 9:6. След последвалата наша точка (10:6), Кастелани пусна в игра и Бартман на местото на Курек. И пак Владо Николов надлъга полската блокада за 12:9, а нова родна блокада ни изведе напред с 4 точки – 13:9. Казийски направи „чекмедже” за 14:9, а за Полша влезе вторият разпределител Ручяк, но това въобще не стресна Матей и той пак постигна ас – 15:9, като с това си заслужи Теди Салпаров да му скочи от радост. Второто техническо прекъсване бе за нас при 16:10. Вече при 17:10 Новаковски бе изваден от игра, за да влезе Чарновски. Жеков показа отново отлична защита в дълбочина, след която Владо Николов направи аванса ни цели 8 точки срещи настоящите световни вицешампиони и европейски първенци (18:10). Грушка върна една точка в актива на Полша, но по диагонала Тодор Алексиев бе отличен – 20:12. Пенчев замени посрещачът ни, за да отдъхне, докато Моздзонек записа пореден грешен начален удар за Полша – 22:14, Грушка също не направи също нищо от сервис – 23:15. С блокада взехме гейм-бол при 24:15. Грушка по правата реализира, бе в основата и но нови две полски точки, но пък ние затворихме частта с бройна блокада и точка на капитана ни при 25:18, с което поведохме с 2:0 гейма.

На почивката Андрей Жеков получи специална медицинска помощ от Петър Атанасов заради силна болка и проблем в дясното бедро. Плеймейкърът ни стисна зъби, а частта стартира като първия гейм – със сервис в мрежата на Полша. Поведохме с 2:1 след страхотно спасяване на Теди Салпаров и атака на Владо Николов. Тодор Алексиев направи блокада (3:1), а „дружина полска” пак ни даде точка от грешен сервис за 4:2. Своята 18-та точка в мача реализира Владо Николов за 5:2. Полша ни настигна на 1 точка, но не се възползва и сгреши сервис за 6:4. и ние имахме проблеми с началния удар, но пък на блокада имахме уникално предимство. След силни изяви на Новаковски и Грушка резултатът бе изравнен при 6:6 и 7:7, но Казийски по диагонала неспасяемо заби за 8:7. Ники Николов запази преднината ни с хитра точка за 9:8, тактично Матей пусна в дълбочина за 10:8. За минута играта бе прекъсната заради получил се проблем с палеца на Владо Николов, който преди бе опериран и шиниран. За да се извършми мед помощ, на негово място влаза Цветан Соколов. Паузата не се отрази на Жеков, дори напротив – той събра максимално сили и заби сервиса си така, че да не може да бъде спасен – ас и 11:8. Последва точка на Матей, но успешна атака по правата на Ручяк (12:9). „Браво, Матей” се провикнаха резервите ни след това точка на посрещача,а след това Соколов реализира блокада и изригна. Жеков с отлична защита помогна Алексиев да забие по диагонала за 15:9, след което Владо Николов се върна в игра с превързан палец, реализира веднага за 16:10 и посочи, че тази точка е за щаба ни. Страшно силната атака на Грушка се удари в стабилния блок на Алексиев за 17:10, а след две поредни точка за Полша, Пранди взе почивка. Съперниците бяха притиснати и сгрешиха, за да имаме аванс от 6 точки – 18:12. с блокада дръпнахме със седем – 20:13 и Кастелани пак взе почивка. Единична блокада на Йосифов ни изведе до 21:13, а треньорът ни пак даде почивка на Алексиев, за сметка на Пенчев. В центъра Йосифов срази поляците за 22:15, но след това сгреши сервиса си, същото направи и Жеков при 23:17. Казийски ни донесе първи мач-бол срещу шампиона на Европа при 24:17. Точка на мача постави Тодор Алексиев за 25:17 и 3:0 гейма за България.

Новините от Световното по волейбол от Италия четете със съдействието на bwin.