Лято 2009 от сега може да кажем, че ще бъде ужасяващо и тежко относно пътувания за волейболните ни национали!

България попадна в леката относно съперници Група C на Световната лига догодина при тегленето на жребия в Лозана. Съперници на нашите ще бъдат волейболистите на Русия, Япония и Куба. От сега се очертават „запомнящи се” междуконтинентални пътувания за играчите ни и може би частичен реванш от Сборная.

До сега България и Русия не са попадали в една група за най-престижния, комерсиален турнир. Интересно е, обаче че за трета поредна година руснаците ще бъдат в един поток с кубинците. Полтавски и компания и през 2009 година, както през 2007-а и 2008-а отново ще летят до Острова на свободата.

България пък за последно игра с кубинците в Група D на Лигата през 2006 година, когато си разменихме по една победа и една загуба при домакинство и гостуване, а през 2005 допуснахме само едно поражение в четирите мача. През далечната 2003 година отново си разменихме по две победи с поданиците на Филип Кастро.

Националите ни за последно пътуваха до Страната на изгряващото слънце заради Световната лига през 2004-а, когато оглавихме групата си с общо 9 победи и 3 загуби, а японците не успяха да бият в нито един мач.

Волейболистите ни имат добра възможност за преодоляване на груповата фаза заради силата на противниците си. Мачовете ще бъдат от 12 юни до 18 юли 2009 година.

Русия догодина ще бъде със съвсем нов и подмладен състав, а също така и с нов треньор. Япония е съперник, който винаги сме побеждавали. Куба пък показа добра игра това лято, но също е с доста променен състав. В световната ранглиста България е на четвърто място, Русия на трето, Япония на 11-о, а Куба на 20-а позиция.


Националите в Япония през 2004 година



Ето и пълният жребии за Световна лига 2009:

Група А: САЩ, Италия, Китай и Холандия

Група В: Сърбия, Франция, Кория и Аржентина

Група С: Русия, България, Япония и Куба

Група D: Бразилия, Полша, Финландия и Венецуела