Хубаво време, слънце, чист въздух, детски смях, майки с деца, стотици младежи и волейболни национали. Това бе една страхотна комбинация за събота преди обяд и при това в Южния парк.

Деня на Европа, който отбелязваме днес, даде повод на посолството на Чешката република в България и Асоциация „Родители“, съвместно със Столична община да организират спортен празник по френски модел за всички „Фамилатлон”. Програмата включваше множество забави с велосипеди, баскетбол, стрелба с лък, хокей, планинско колоездене, благотворителна томбола с награди и други.

Най-весела обаче се оказа срещата с част от волейболните ни национали Пламен Константинов, Теодор Салпаров, Боян Йорданов, Евгени Иванов и други. Феновете не само се срещнаха с любимците си, поговориха с тях, снимаха се, взеха автограф, но и поиграха волейбол с тях на тревата.

След кратка реч на сцената четиримата сформираха групи и над час радваха, показваха и изпитваха хората. Любопитен бе начинът, по който се разпределиха, желаещите да поиграят волейбол. Пламен Константинов се оказа в центъра на един кръг от 90% момичета! Теодор Салпаров поизпоти пораснали момчета, които в бъдеще може би ще започват да тренират. Боян Йорданов се радваше на вниманието също на доста момичета, поигра и с малчуганите, а отказалият се от националния отбор Евгени Иванов – Пушката над час бе привлякъл вниманието на малки дечица и може би за първи път им додаде волейболна топка в ръка.

От сцената наред с очакванията си за лятото с националния отбор, Гибона и Салпаров призоваха всички фенове на волейболна България да благодарят за всичко на Евгени Иванов на живо във Варна на 28 май, когато е първият по рода си Мач на звездите. Пушката ще излезе по полето в зала „Конгресна” за последен път пред тази публика.

Спортният празник „Фамилатлон” с домакин посланикът на Чешката република у нас Негово превъзходителство Мартин Клепетко събра също така още волейболни лица – Костадин Стойков със съпругата и сина си, треньорът на ЦСКА Александър Попов с цялата фамилия оборудвани с топки и колело, Георги Вълов, Северин Димитров, много семейства, деца, майки с деца. Всички си тръгнаха с усмивка от Южния парк в деня на Европа.

Събраните средства по време на празника ще бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата и общия вид на Южния парк. Първообразът този тип събитие е създаден във Франция от група ентусиасти с основна идея, че семейният спорт е много важен инструмент за укрепване на здравето.