Предстоят три от най-важните дни за националния отбор на България по волейбол. Отборът, воден от Силвано Пранди, е на прага на олимпийската квалификация за Токио 2020. Три срещи, в три поредни вечери в Двореца на културата и спорта във Варна.

Двубоите на „лъвовете” са от 20.30 часа последователно срещу Египет (петък, 9 август), Пуерто Рико (събота, 10 август) и Бразилия (неделя, 11 август).

Само победителят в групата ще вземе квота за Игрите догодина. При неуспех, отборите ще могат да играят на континентални квалификации през януари 2020 година, чрез които ще бъдат излъчени още пет тима.

България е с изцяло положителен баланс в срещите си с Египет, като последните три двубоя между двете нации завършват с победи за нашите волейболисти. Това се случи на олимпийския турнир в Лондон през 2012 (3:1), на световното първенство две години по-късно (3:2), както и в приятелски мач преди по-малко от година (3:0).

Очакванията са за успех на волейболистите ни срещу днешния съперник, като най-силното оръжие на националния ни отбор са феновете във Варна.

Традиционната японска кукла Дарума пристигна във Варна и очаква победителя в олимпийската квалификация по волейбол за мъже. Дарума е наградата за отборите, които спечелят шестте групи от квалификациите. Японската кукла ще се превърне в талисман за късмет на волейболните селекции.

„Напрежението е едно от най-хубавите неща, които съпътстват спорта. Защото това показва, че за теб е важно да постигнеш целта си. И всички играчи на най-високо ниво са свикнали с напрежението и колкото и отстрани да изглежда трудно, то храни тяхната емоция и е в основата на всеки спорт“, каза Силвано Пранди в навечерието на битките във Варна.

Програмата:
Петък, 9 август:
17:00 часа: Бразилия - Пуерто Рико
20:30 часа: България - Египет
Събота, 10 август:
17:00 часа: Бразилия - Египет
20:30 часа: България - Пуерто Рико
Неделя, 11 август:
17:00 часа: Египет - Пуерто Рико
20:30 часа: България - Бразилия

Ето и пълния списък на групите:
Група "А": Бразилия, Египет, България и Пуерто Рико
Група "B": САЩ, Белгия, Холандия и Южна Корея
Група "C": Италия, Сърбия, Австралия, Камерун
Група "D": Полша, Франция, Словения и Тунис
Група "E": Русия, Иран, Куба, Мексико
Група "F": Канада, Аржентина, Финландия и Китай