Основната цел е да играем максимално добре всеки ден и срещу всеки съперник, каза на пресконференция на треньорите на четирите отбора от група А на олимпийските квалификации, която ще се проведе във Варна, наставникът на България Силвано Пранди.

Според специалиста ако националният отбор се представи достатъчно силно пътят на България към Олимпийските игри може да започне от Варна. Ако не успеем има поправителна сесия, допълни треньорът. Пранди е на мнение, че и трите мача срещу Египет, Пуерто Рико и Бразилия ще са трудни. "Колко добре ще играе отборът зависи от комбинация от фактори - как ще се представим ние и колко силно ще играят съперниците ни", каза още той.

Италианският специалист изказа благодарности на родната волейболна централа за подкрепата, както и на играчите, които по думите му "са се вложили максимално в тренировъчния процес". "Уверен съм, че в периода на подготовка през тези четири седмици създадохме отбор и се вдигна качеството на нашата игра", каза още Пранди.

Той коментира, че всички 14 играчи за турнира във Варна са в добро физическо състояние и може да разчита на тях. Наставникът призна, че отборът разчита много и на подкрепата на публиката във Варна и тя може да е предимство за тима. Крайната цел е спечелването на първото място на турнира, но за да стане това за нас в момента е главната цел е да спечелим първия си мач с Египет, поясни специалистът. 

Треньорът на Пуерто Рико Освалд Антонети коментира, че отборът му пристига във Варна от участие в Панамериканските игри. Нашата цел е да се развиваме и да създадем истинска волейболна култура сред националите на Пуерто Рико, каза още той. Според него със своята история Бразилия е фаворит в групата, но не трябва да се забравя, че България е домакин и е интересно как домакинът ще се справи на свой терен.

Всички четири отбора в групата имат своите олимпийски мечти, заяви треньорът на Египет Гидо Вермюлен. "Ние също имаме амбиции, дойдохме с променен състав, а нашата задача е да све на ниво във всеки мач", коментира още специалистът. По думите му отборът на Египет е млад състав, който е дошъл тук да трупа опит, а основната им цел е олимпийската квалификация на африканския континент. 

Утре започва най-важното състезание за нас през тази година, каза треньорът на Бразилия Ренан дал Зото. Според него както Бразилия, така и останалите отбори в групата са се подготвили по най-добрия начин за турнира. "За всеки състезател и човек от щаба е мечта да участва на Олимпийски игри, затова сме тук и това е основната ни цел", каза още наставникът. Според него във такъв кратък формат от три срещи в три поредни дни всичко може да се случи. "Убеден съм, че ще се получи силен и интересен турнир, всички участници са подготвени добре и ще дадат всичко от себе си", каза още треньорът на Бразилия. Той допълни, че очаква истински битки във Варна и според него в групата няма изявен фаворит.

Срещите от Олимпийската квалификация група А във Варна започват утре в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта. В първата среща за деня от 17.00 часа играят Бразилия и Пуерто Рико, а от 20.30 часа България ще се изправи срещу тима на Египет.