Националният отбор на България по волейбол за жени стартира с поражение участието си на Световното първенство в Япония. В Сапоро "лъвиците" отстъпиха на един от фаворитите в надпреварата Италия с 0:3 (15:25, 19:25, 22:25). 

В първата част българките бяха равностойни само до първото техническо прекъсване, което дойде при 8:6 за "скуадрата". След това момичетата от Апенините започнаха постепенно и методично да трупат преднина, като на втората техническа пауза тя вече беше внушителна - 16:8. 

Италианките бяха безкомпромисни и безгрешни до края на гейма, като преднината им на моменти достигна и 11 точки. В крайна сметка, без особено напрежение, те затвориха частта при 25:15 в своя полза и тръганах убедително. 

Вторият гейм започна доста по-добре за родните волейболистки. Нася Димитрова беше във вихъра си в началото на частта и благодарение на нея поведохме с 8:5 при първата техническа пауза. Италианките обаче изравниха при 11:11 и след това сътвориха обрата. 

Тук битката беше равностойна до 14:13 в полза на "скуадрата", след което паузата дойде при 16:13 в нейна полза, а последва и мощен отговор и след нея с още три поредни точки. Всичко вече изглеждаше ясно, макар нашите момичета да опитаха отпор в края, но силите им стигнаха само за крайното 19:25. 

Третият сет беше най-равностоен. В него нашите момичета до последно се бориха и дадоха всичко от себе си да запишат частта на своята сметка. Те имаха цялото желанеи на света да вкарат мача поне в четвърти гейм, но класата на италианките си каза думата във важните моменти и след 25:22 в своя полза те затвориха мача на своята сметка и тръгнаха с успех. 

С най-голям актив за България бе Нася Димитрова с 9 точки. Мария Каракашева и Гергана Димитрова завършиха с по 8. Топреализатор за победата на Италия стана Паола Егону със 17 точки. Мириам Сила добави 16 за успеха.

Следващият мач на България е в неделя сутринта, а съперник в него е Куба. Срещата започва в 10:10 часа българско време. Другите съпернички на "лъвиците" в групата са Турция, Китай и Канада. Класират се първите четири за следващата фаза.