Либерото на българския национален отбор по волейбол Теодор Салпаров започна съботния ден с партия шах. Още в 9.30 часа той беше в зала „Одесос“ на Гранд хотел Варна, където започна 4-я кръг на 7-я Открит фестивал „Надеждите на света“ по шах. В него участват 92 деца от 6 до 16 години. Теди направи стартовите ходове в партиите на първите 4 дъски. На една от тях играеше и най-добрата българска шахматистка до 14 години Деница Драгиева. Особено въодушевено нашият волейболист беше посрещнат от руския отбор. Оказа се, че малките московски шахматисти и треньорите им добре познават Салпаров от изявите му с екипа на Динамо Москва. Те дори се бяха подготвили с цветни снимки на волейболиста, разпечатани от Интернет, за да вземат от него автограф.

След 4-я кръг на „Надеждите на света“ в групата до 8 години водач е Аля Козенец от Москва – без загуба от началото на турнира. След нея с 3.5 точки е Георги Чинченко, Санкт Петербург. На 3-та позиция с по 3 точки са 4-ма шахматисти, сред тях и варненецът Ивелин Николов.

При 10-годишните води Яхени Вайцякуски от Беларус с 4 от 4 възможни точки, следван от Игор Аникин, Москва, Русия с 3 точки и Лъчезар Йорданов от Варна с 3.

В групата до 12 години лидер е Валери Шошин от Санкт Петербург с 3.5 точки, следван от 5 играчи с по 3 точки, сред които и българите Владимир Петров и Ивелин Илиев.

Най-оспорвана е борбата в групата 14+16, в която играят 2-ма световни и 1 европейски шампиони. Засега с 3.5 точки води Анна Стяжкина от Санкт Петербург – световна шампионка до 12 години, след нея са Виталий Терентиев – с ело 2000, Александр Суботский и българската надежда за медал – Деница Драгиева . С 2.5 точки ги следва Анна Васенина – европейски шампион до 10 години, която сама пожела да играе при най-големите.

Гледай на живо световното първенство по Волейбол в Италия с туристическа агенция „Галера” от 24 септември до 10 октомври.