Светослав Стойчев е от златните български треньори по волейбол, макар че мнозина от младите не го знаят. А той е дал и още на този спорт, като сега се гордее с постигнатото от сина му - Радостин Стойчев - национален треньор на България и единственият, който на клубно ниво е спечелил всичко възможно на планетата с Тренто.

За съжаление Стойчев - старши казва истината: “В спортните игри никой няма да стане световен шампион!”.

Гонг се срещна със Светослав Стойчев по време на честванията на годишнини от спечелване на медали от волейболните ни селекции. Първата официална и единствена досега световна титла е на тима ни, воден от него на Световното първенство по волейбол за младежи до 20 години в Кайро през месец октомври 1991 година. Световни шампиони тогава стават: Мартин Стоев - капитан, Валери Секулов, Калин Тодоров, Стефан Митев - посрещачи, центрове - Петър Узунов, Ивайло Стефанов, Николай Янакиев, Евгени Иванов, разпределители - Николай Иванов и Веселин Димчев, диагонали - Радослав Арсов и Петър Дочев.

Светослав Стойчев прогнозира: В спортните игри никой няма да стане световен шампион!

източник: Gong.bg

Ето част от спомените на Светослав Стойчев:

„Когато пристигнахме от Кайро, бяхме посрещнати от двама души - тогавашният председател на федерацията Кирил Николов и Спиридон Зегов. Дадоха ни 5 или 6 парфюмчета от тези дето ги продават по 1 лев. А Зегата ни каза: “Всяко чудо за три дни”, обаче това чудо, както виждате, продължава вече 20 години, а може да продължи още не знам колко.

В спортните игри никой няма да стане световен шампион! Защото толкова можем, защото сме такъв народ. Генът го има, но не е само до него. Аз разчитам на сина ми Радостин, обаче нямаме материал. Според мен българският волейбол не се развива добре. Няма кой от колективните ни спортове да стена №1. Това е трагедията.

Дано през 2012 година имаме успех, но ще бъде трудно навсякъде. В големия волейбол е страшно трудно. Във всяка държава можеш да си го направиш за 1 година. Всеки се надява, но дано! И да не е всяко чудо за три дни.

Рецептата е: Народ, народ, народ. А ние не сме народ!“

Още в аудио-файла!