Страхотната серия и представяне на българските национали на Европейското първенство по волейбол за мъже под 20 години (26 август – 7 септември, Сърбия и Гърция) продължава. "Трикольорите" записаха трета поредна победа и то отново без да дадат гейм.

Селекцията на Мирослав Живков отново показа много разнообразна игра и се наложи на непобедения до този момент тим на Чехия – 3:0 (25-19, 30-28, 25-21) за 82 минути игра. Утре е почивен ден на шампионата, а в следващия си двубой се тимът се изправя срещу Италия в петък, 30 август, от 17:30 часа.

С по 13 точки се отчетоха Кристиян Титрийски и Александър Къндев. 3 аса записа Симеон Николов, а българският тим имаше общо 10 точки на този елемент. Днес блокадата ни не бе толкова резултатна – 5 точки.

България е лидер в Група II в Арта с 3 победи и без загубен гейм, като събира и 9 точки. 

Чехия взе лек аванс в началото на срещата (3:1), но ние бързо стихнахме до обрат. Две поредни наши серии – първо с 3 т., след това с 4 т., ни изведоха напред при 9:5. Оттук до края на частта не срещнахме затруднения, въпреки че имахме 7 грешки на начален удар. Разликата дори нарасна на 6 т. (21:15), а с нея успяхме да затворим и гейма. В него нашите момчета демонстрираха добра игра на блокада и записаха на този елемент 4 т.

Във втория гейм грешките ни на сервис продължиха, но пък и направихме 4 аса. Вдигнахме процента в атака, като същото направиха и чехите. Частта започва с обрати. Ние открихме периода с 2:0, а след аут и блокаут чехите излязоха напред при 5:4. С ас на Жасмин Величков върнахме водачеството. Двубоят вървеше под нашия контрол до 24:21, когато настъпи отпускане в редиците ни. Съперникът записа 4 поредни точки и стигна до геймбол. Услужихме си положението, но пък излязохме и с характер от него. Три пъти стигахме до геймбол, но Чехия изарняваше. В тези критични моменти записахме два аса – на Къндев и Симеон Николов, но и грешките ни идваха главно от начален удар. Не се предадохме и след 31 минути игра успяхме да спечелим и тази част.

Нашите момчета си взеха поука от предишните два периода и в третия гейм значително намалиха грешките на сервис за сметка на 5 аса. С размени на точки започна тази част. Три поредни за нас и ас на Къндев ни отдалечиха при 7:4. Чехия поиска първи таймаут за частта при изоставане 6:10 след ас на Симеон Николов. Чешките волейболисти показаха, че няма да се предадат лесно и намалиха до 1 точка (14:13). Живков веднага реагира с прекъсване. Глътката въздух се отрази добре за нас, но не и за съперника, който сгреши на сервис, а последвал ас на Козелов отново ни донесе преднина с 3 т. (16:13). Подобно на втората част, обаче, отново имаше критичен момент в края. Чехия ни доближи при 19:18, а грешка на начален удар им попречи дори да изравнят. Ас на Титрийски за 21:18 ги накара да използват втори таймаут. Този път не се стигна до драматичен завършек, а си извоювахме сетбол при 24:20. Пропуснахме първата възможност, но аут на чешки сервис ни донесе победата с 3:0.