Селекционерът на националния ни отбор по волейбол Мартин Стоев обяви „Отиваме на Олимпиада, но няма да спазваме олимпийския принцип в Пекин!”. Изказването му е пред корейска телевизия, която е направила репортаж за подготовката на тима ни за Олимпиадата. От години са популярни думите на барон Пиер дьо Кубертен, произнесени в Лондон през 1908 година: „…важното нещо в живота не е победата, а битката. Основното е не да си спечелил, а да си се борил добре” .

Българите няма да се водят от мисълта „не е важна победата, а участието”, а се целят в победна серия към върха в Пекин. „Искаме да бием наред” е допълнил Стоев.

Съставът ни ще вкуси анонсирано от Гонг корейско традиционно ястие „булгоги” – вид корейско барбекю от мариновано месо в соев сос, чесън, захар, сусамово олио. Това ще стане в събота вечерта, между двете контроли, които са договорени от щаба ни с клуба Сувон Кионг Джи. Първата проверка е утре в Сувон, а втората във вторник в Инчеон.

Ето какво още разказа пред Гонг от Инчеон водачът на националите ни и член на УС на БФВ Иван Тодоров:

„Утре ще изиграем първата си контрола на корейска земя. Съперник ще ни бъде клуб Сувон Кионг Джи. Това е тим от Топ 3 в местната лига. Ще пътуваме на изток около 80 минути с автобус за проверката, но на 5 август пък те ще ни гостуват в Инчеон. Договорихме се да изиграем по пет гейма. Миналата година Сувон са били вицешампиони, а този сезон са завършили трети. Това ще бъдат двете контроли, които треньорското ръководство смята, че са необходими.”

„Искам да уверя, че наистина всичко е наред с нас в Инчеон. Условията ни са отлични и на ниво в града на 28 километра от Сеул. Настанени сме в много хубав хотел. Проблеми храната нямаме, защото преди всяко ядене д-р Динко Захариев договаря с главния готвач менюто – пилешко и телешко месо, спагети, сирена, колбаси, риба и всякакви морски продукти. Залата също е много хубава, пътуваме до нея 20-25 минути с автобус в зависимост от трафика. Абсолютно сме сами по време на заниманията, няма кой да ни отвлича вниманието и да се мотае напред-назад! Времето е типично корейско – много топло и много влажно. Условията ни са близки с тези, които имахме в Мадрид по време на Световната лига.”

„Интерес към нас има, но избягваме странични контакти. Решихме в събота да заведем на вечеря момчетата на традиционно корейско барбекю. Ще го направим, за да се разсеят играчите, да се разходят и да сменят обстановката. В тимът ни волейболистите не си говорят само за Олимпиада и волейбол. Това е добре, има доста шеги и закачки. Трябва да отбележа, че нараства елемента на концентрация! Това най-вече личи по начина им на трениране. Волейболистите ни стават все по-истински и пълноценни и дано по-резултатни.”

„Не само Андрей Жеков, но абсолютно всички са добре, което е много важно. Сериозно върви подготовката - и силово, и тактически, и по елементи. Момчетата вървят много бързо нагоре, дано така продължи този процес и до Игрите, за да бъдат там в оптимална форма.”

„Тренировките са двуразови, дори в деня, когато пристигнахме в Южна Корея, отидохме да поиграят футбол. Не губим нито минута, защото времето е изключително ценно. По програма ще има и в два дин фитнес, но до сега само занимания в залата. Видео-разборите също присъстват в програмата ни.”

„Говорихме си, че абсолютно всеки съперник е еднакъв по сила и важност”, разказа за Гонг водачът на националите ни и член на УС на БФВ Иван Тодоров.