„Печелившата формула на иранския волейбол е Хулио Веласко, работа и психолози”, това сподели пред Гонг от Иран един от българските волейболисти в местното първенство Иван Станев. Разпределителят разказа интересни факти около възхода на този колективен спорт, чийто национален отбор е изненадата за мнозина на Световната купа в Япония. В иранското първенство в момента има петима български играчи - за втора година Иван Станев и Марин Пенев, също така Теодор Богданов, Александър Симеонов и Красимир Стефанов, един помощник треньор - Страхил Балов, а се очаква в съвсем близко бъдеще да се разбере дали договори ще подпишат още двама волейболисти - Иво Кендеров и Стоян Самунев.

„За мен не е изненада, че Иран прави фурор в Япония! Познавам всеки един от националите им. Абсолютно всеки един от тях играе във вътрешното първенство, а и за пари, които получават най-добрите волейболисти в Европа. За втора година виждам тук, че волейболът се развива в една добра насока. Всеки един отбор работи с анализи. От тази година много тимове вкараха и психолози, което на малко места може да се види. Състезателите разговарят със специалистите за техните проблеми“, с такива интересни факти започна разказа си пред Гонг Иван Станев.

Станев пред Гонг: Фурорът Иран печели с Веласко, работа и психолози

Ето още какво каза от Иран Иван Станев:

През тези 3 месеца, в които Хулио Веласко е треньор, абсолютно всеки един наставник копира неговата система на работа, на водене на тренировки и мачове, а това вече има видим резултат.

Аз много мнения чух, че ние българите сме дошли тук на почивка и главно заради парите, но не е точно така. Още миналата година казах, че иранското първенство е 4-5 класи над българското. Тогава думите ми се приеха с насмешка, но сега надявам се след тези победи да ми повярват. Иран победи три силни отбора, а ако бяха били само един, щеше да се каже, че е късмет и шанс. След три такива победи се надявам малко да се промени мисленето, защото тукашното първенство е доста силно.

Режимът на живот тук не е лесен, набляга се на тренировките. Тренираш, спиш и мислиш само за волейбол. В националния отбор има трима момчета мои съотборници от Сайпа Алберт (Карадж). Даже едното момче е на 20 години и сега прави фурор в националния отбор, защото е за първи път повикан. Играе страхотно и благодарение на това, че Веласко го извика. Веднъж му се дава шанс, но показва, че има място в националния отбор. При разговорите ми с всички момчета, разбирам, че има коренна промяна и във възстановяване, и в начин на физическа подготовка.

Мога да кажа, че тук в Иран момчетата са много работливи, никой не се скатава на тренировка. Тук нямаме тренировка под 3 часа! И когато дойде един Хулио Веласко и ги накара да тренират 2 часа, за тях е изненада.

В момента всички в Иран са много щастливи. Всяка сутрин са пред телевизорите. Заради часовата разлика мачовете са от 5:30 часа, но абсолютно всеки става и следи изявите на националния отбор по волейбол на Иран. Всички са много щастливи, защото те правят фурор на Световната купа в Япония.

Не знам дали в Европа се е появила информацията, че Иран стана арабски шампион. Ние тук следихме играта им във всяка една среща и мога да кажа, че са съвсем променени с Хулио Веласко. От както той е начело, привлече може би най-добрия разпределител на Иран, който преди това не беше в националния отбор и може би и заради него бият, защото играта им много се подобри.

От седемте месеца, които сме тук, остават още 4. събираме се трите момчета, които сме в Сайпа - аз, Теодор Богданов и Александър Симеонов, заедно с Мартин Пенев. Заради Световната купа сега първенството е спряло и мачовете ще бъдат подновени към 11 декември. Сега наблягаме повече на физическа работа.

Добре сме и следим какво се случва около нас с тези ядрени програми как целият свят говори само за Иран. Тук обаче е спокойно, нямаме опасения, а това за мен са само спекулации.

Станев пред Гонг: Фурорът Иран печели с Веласко, работа и психолози