България загуби от Франция втория си мач от Световното първенство по волейбол. Нашите бяха надиграни от „петлите” след тайбрек с 2:3 гейма (22:25, 25:23, 17:25, 30:28, 17:19). След истинска драма в петата част, с десетки равенства, не без помощта и на първия съдия от Италия Симоне Санти, националите ни изпуснаха няколко възможности да вземат мача. Над 700 българи пък бяха заели местата си на пълните трибуни на зала Руфини в Торино, като имаха и основна роля в мексиканските вълни. „Българи, юнаци” бе постоянният рефрен на агитката ни, която скандираше името на всеки национал при изпълнението му на сервис.
Националните ни играха пределно мобилизирано защото европейският вицешампион е първият ни по-сериозен съперник.

Силвано Пранди очаквано заложи като титуляри на Андрей Жеков, Виктор Йосифов, Николай Николов, Тодор Алексиев, Матей Казийски, Владимир Николов и либеро Теодор Салпаров. Резерви остави Христо Цветанов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Цветан Соколов и Константин Митев. От трибуните пък да следят развоя на мача бяха оставени Светослав Гоцев и Владислав Иванов. Първи съдия на мача е италианецът Симоне Санти с помощник Наср Шаабан от Египет. За Франция Филип Блен пусна Жералд Арди Дес, Антонин Рузие, Стефан Антига, Николас Маршал, Пиер Пуьол, Оливие Кифер и либеро Жан Франсоа Екзига.

Пуьол пък блокира Казийски за 0:2.  Бурни овации заслужи капитанът ни Владо Николов за първата точка в актива ни (1:2), но след това след добра игра на 36-годишният Антига се стигна и до 1:4. За да стигнем до изравняване при 4:4 Жеков се представи прекрасно на сервис и в защита, а Николов завърши. България поведе за първи път в мача след блокада на Йосифов за 6:5. Първото техническо прекъсване обаче бе за петлите след точка на френския капитан Кифер – 7:8. Антига пък пусна над тройната ни блокада за 8:11, след което Пранди поиска почивка. Пасивът ни от 4 точки се запази (10:14, 11:15), след което Алексиев успешно атакува, но Казийски прати началния си удар в аут и така на второто техническо прекъсване падахме с 12:16. Алексиев и Ники Николов обаче нанизаха две поредни точки преди трибуните да бъдат взривени от Андрей Жеков, който с върха на крака си след супер спринт спаси една топка, Казийски я върна в полето на французите, които път не я отиграха и така ги догонихме до 15:16. Тодор Алексиев изравни за 17:17 с блок. Ас на Никола Марешал и блокада на Кифер обаче бързо върнаха аванса на противника от 4 точки (17:21). Влезлият като резерва Николай Пенчев сгреши от начален удар (18:22), но пък в средата на мрежата Ники Николов бе безгрешен за 19:22. Жералд Арди мощно ни атакува, но пък Владо Николов го копира, а Казийски надхитри очакващата го двойна блокада за 21:23. отново Марешал през центъра ни пречупи за първия френски гейм-бол при 21:24, но Матей не се предаде (22:24), последва и мощен сервис от него, но при отиграването Франция реализира и взе гейма при 22:25.

Откриващата точка на втория гейм бе в актива на Казийски, след което Рузие атакува в аут. След като в началото на мача показахме равностойни на французите блокада и сервис, превъзходство в атака, но по-лошо посрещане, в началото на втората част настъпиха коренни промени в играта ни. Защитата ни бе отлична, за да може дори дикторът да изреве „Владо Николов” след уникална точка на капитана ни за 5:2, а веднага след това той пусна и ас за 6:2. На първото прекъсване влязохме с аванс от 4 точки – 8:4. Веднага след подновяването на играта пък Жеков показа как се прави единична блокада – 9:4. Арди би сервис в Алексиев, койно бе успя да посрещне топката, а след още една точка на Марешал преднината ни бе стопена до 1 точка – 10:9. Това принуди Пранди да вземе пак почивка, но веднага след това бяхме настигнати – 10:10. Тодор Алексиев обаче имаше заслуга за три безответни точки 13:10. Христо Цветанов стъпи за първи път на полето на Световното при 14:11 на местото на Ники Николов. Не успяхме да спрем играчите на Филип Блен и резултатът бе изравнен (14:14). След блокада пак на Жеков пък с две точки повече влязохме на второ техническо прекъсване. Арди изравни при 17:17, но след точка на бг-капитана върнахме предимството си. Пенчев смени Алексиев. При 20:18 за Франция се появи Ваделю, а при 21:20 Тониути. Владо Николов обаче атакува в аут и така от равенството при 21-ва точка всичко започна от начало. Казийски ни изведе напред (22:21), Алексиев се върна на полето, но сгрешихме сервис (22:22), след което Н`Гапе пък взе 23-тата точка за Франция. 23-тата, но за България постигна Алексиев срещу Пуьол. Синът на треньора на Тур Н`Гапе сгреши и това бе първи гейм-бол за нас (24:23). Христо Цветанов затвори гейма при 25:23 с блокада, подпомаган от Алексиев и Жеков, с което резултатът бе изравнен в частите – 1:1.

По капитански Владо Николов откри точковата ни сметка в третия гейм, но тимът ни продължаваше да отстъпва значително на Франция в посрещането, но на блокада и атака имахме преимущество. Жеков за трети пък направи блок за 3:3. Казийски смъртоносно атакува в Рузие за 6:5, като френският талант после бе спрян от блокадата ни. При 7:7 Влоди Николов помоли съдията да извика и Антига да му се извини за емоционалната ни реакция, премина дори в противниковото поле, за да стисне ръката на Арди. Франция обаче взе прекъсването при 7:8. Заслужаващият най-висока оценка Жеков показа и добра защита, разконцентрира петлите за 11:9. След точки на Антига и Рузие Франция влезе на второто техническо прекъсване с 2 точки аванс – 14:16. Дебют на Световно първенство направи Валентин Братоев, който смени Алексиев, но пасивът ни вече бе 4 точки (14:18). След блокада на Рузие срещу Казийски петлите дръпнаха значително със шест точки (14:20), пак Рузие, но срещу Алексиев направи 15:22. Алексиев се върна, но Казийски напусна за сметка на Пенчев. Цветанов взе 17-та родна точка, срещу 23 за противника. За първи път на Мондиал в игра се появи Цветан Соколов, но Франция от първи опит взе частта при 17:25 и ни поведе с 2:1 гейма.

Владо Николов първи се разписа в четвъртия гейм, а Пранди остави Пенчев при посрещачите, но извади Цветанов за сметка на Ники Николов.  След равенството 2:2 Матей Казийски първо заби, а след това постигна ас за 4:2. Ники Пенчев заслужи потупванията от съотборниците си за блокадата извела ни до 6:3. Спечелихме и осмата точка срещу четири за Франция. Същият аванс имахме и при 10:6, но и при 13:9. Мъжки гърди в гърди се поздравиха българските национали и за 16:11. Шест точки пък дръпнахме при 17:11, но след това допуснахме две поредни в нашето поле, което предизвика Пранди да вземе почивка. Ники Николов донесе нов шест-точков наш аванс при 19:13, а Пенчев показа самочувствие на полето. При 21:18 дебют на Мондиал направи и вторият ни разпределител Константин Митев, но само за едно разиграване. След загуба на концентрация България позволи от 19:13, през 20:14 да бъде настигната до 21:20, че дори и изравнени – 21:21,  като такива сривове се очертават като сериозен проблем в играта ни. Владо Николов и атака и Казийски с ас обаче върнаха положителния развой на резултата за нас – 23:21. Неочаквана грешка при атака на Матей обаче даде порив на Франция – 23:23, след което Рузие взе май-бол при 23:24. Владо Николов успешно атакува за 24:24. Петлите си спечелиха и втора възможност за двезат мача – 24:25, но Рузие прати сервиса си в аут (25:25). Владо обаче също не успя от линията за начален удар – 25:26. Ники Николов спечели ново равенство за 26:26. Н`Гапе взе четвърти мач-бол, но и тай не бе успешен. Владо Николов реализира за 27:27. Рузие сгреши сервиса и това бе гейм-бол за България- 28:27, но не се възползвахме след допуснат блокаут. Казийски обаче пак ни върна надеждата – 29:28. И не само ни я върна, но взе и гейма – 30:28, с което доведе изхода на двубоя да се реши в тайбрек.

В тайбрека отново имаше драма, като в предишната част. Франция спечели мача с 19:17 и 3:2 при първия си мачбол в частта и общо пети в срещата - при атака на Казийски в аут. Преди това България пропусна четири точки за спечелване на двубоя. С тази победа Франция си гарантира класиране за следващата фаза, а България остава на второ място в групата и утре ще трябва да спечели срещу Чехия. 

 

Най-резултатен за българите беше Матей Казийски с 26 токи, капитанът Валдо Николов добави 23, но висока оценка за играта си заслужава разпределителят Андрей Жеков.

 

За Франция Рузие завърши с 26, а влезлият като резерва Н’Габе – 24.

 

Утре от 18 часа България среща тима на Чехия във важен мач.

--

Новините от Световното по волейбол от Италия четете със съдействието на bwin.