Международната федерация по волейбол (FIVB) публикува материал за Даниел Танев. Младият волейболист е син на легендата на българския женски волейбол Антонина Зетова. Сега 205-сантиметровият посрещач е сред звездите на България на Световното първенство за мъже под 17 години, на което страната ни е домакин (24-31 август, София). Под зоркия поглед на именитата си майка Дани се изявява на полето в зала "Левски София".

Ето какво написаха в сайта на Международната федерация:

България няма да се бори за медалите на Световното първенство под 17 години в София, но един младеж вече прави впечатление. След като домакините започнаха със загуба турнира от Испания, треньорът Теодор Богданов направи няколко промени. Една от тях беше много важна и се нарича Даниел Танев.

Младият волейболист не игра срещу испанците, но след това заслужи титулярното място.

"Мисля, че моят принос е позитивен – каза Танев пред официалния сайт на световната федерация FIVB. - Много се зарадвахме на победите в групата срещу Китайско Тайпе и Мексико. На първо място трябва да благодарим на треньорския щаб."

Един от най-големите стимули на Танев е подкрепата от трибуните на неговото семейство. Разбира се, майка му е една от най-великите български волейболистки - Антонина Зетова. Младият Даниел намира специална мотивация, когато тя е сред зрителите и за разлика от свои връстници не се притеснява.

"Не е проблем за мен – твърди Танев. - Точно обратното – ефектът е много позитивен. Искам да покажа най-доброто от себе си по възможно най-добрия начин."

Зетова е една от най-успелите волейболистки, спечелила много титли и купи в България, Италия и Турция. Най-значимият трофей е в Шампионската лига с Перуджа през 2006 година. Зетова беше избрана за играч №1 на Европейското първенство през 2001-а, когато България стигна до бронзовите медали.

Сега Зетова гради знаменита кариера и като треньор. Тя изведе България до третото място на Световното първенство за жени под 21 години през 2023 г., а преди месец стана европейска шампионка с тима под 18 години.

Даниел приема мъдро факта, че е син на легенда. "За мен това е голям плюс, защото мога да получа много полезни съвети – казва младият волейболист. - Винаги мога да попитам един човек, който е играл на най-високо възможно ниво."

По-трудна е гледната точка на майката. "Ако трябва да сравнявам, кое е по-трудно – да съм играч, да съм треньор или да съм родител на на дете, което е на корта, последното е най-трудно – признава Зетова. - Гледам отстрани, притеснявам се, искам да помогна по много начини. Но единствено мога да се надявам, че той играе добре."

Даниел започва първо с тренировки по баскетбол, следвайки кариерата на баща си. После обаче се премества в спорта на майка си. Неговата 11-годишна сестра Елица също играе волейбол.

"Разбира се, майка ми ме привлече в ЦСКА, но аз много отдавна обичам волейбола – разказва Даниел. - В баскетбола не ми хареса, че е контактен спорт. Затова предпочетох волейбола".

Докато кариерата на Зетова като играч и треньор е тясно свързана с българския гранд ЦСКА, нейният син играе за другата голяма марка на спорта в страната - Левски. Враждата между клубовете е от десетилетия във всички спортове. Семейството обаче демонстрира професионализъм и няма шеги за клубната принадлежност.

"Много е просто – казва Даниел. - В Левски има най-добри условия и най-добри треньори, което ме накара да отида там."

"Не бива тези клубни цветове да ни разделят - философски отбеляза майка му - Ние сме една волейболна нация, едно волейболно общество с всички клубове, които участват, и трябва да се уважаваме, въпреки факта, че може да сме противници на игрището."

Цялото семейство – майка, баща и сестра, подкрепя Дани от трибуните в срещите на "трикольорите" досега в зала "Левски София". Той признава, че това го кара да се чуства още повече у дома си.