Пред погледа на новия селекционер на националния ни отбор по волейбол Силвано Пранди в Кунео се реализира първият „синьо-червен” и едновременно италианско-български сблъсък. Вицешампионите на Серия А1, чийто клубен цвят е синият, посрещнаха „червените” българи. На самото поле обаче утре ще бъде осъществен цветовият сблъсък, защото ЦСКА запази официалните си червени екипи за официалната контрола, а днес излезе със сивите си тренировъчни гащета и тениски. Владимир Николов и компания бяха със сините си екипи също за тренировка.

Преди заниманието Влади Николов обсъди точно синьо-червената тема с Александър Попов, като подчерта, че само веднъж през цялата си кариера - в Ердемир (Турция) не е носил син екип. „Винаги съм в синьо! От България, към Франция, през Япония, та и тук в Италия, навсякъде все синьо. Единственото изключение бе в Турция”, каза диагоналът ни, който демонстрира доста тежък сервис.

Едно от първите неща, които се набиха на очи на родните играчи бе огромен транспарант BLU BROTHERS. Впечатление им направиха и флагчетата на славата – от наподобяващия купол покрив висят знамена с всички спечелени от Кунео купи, като само малка част не са под ръководството на Пранди.

Популярният като Професора специалист за първи път видя на живо част от евентуалните си бъдещи избраници. Роденият преди 60 години в Сан Бенедето треньор се запозна с носещия години вече националната фланелка Теодор Салпаров, Иван Зарев, младежките национали Иван Колев, Бойко Бонев и останалите „червени” играчи.

На загрявката Пранди застана отстрани на полето и доста задълбочено наблюдава не само своите, но дори по-внимателно гостите от България. Усети се, че „червените” имаха известно притеснение преди началото на играта и показаха доста респект към състава на новия национален треньор.

Тази вечер Кунео и ЦСКА направиха съвместна тренировка, включваща около час и половина различни разигравания на всички елементи и завършиха с два гейма игра.

Palasport di Cuneo е поредното отлично спортно съоръжение, което видяха българите. Трибуните на собствената зала на волейболния тим са разделени на две нива. Куполът създава още по-голямо впечатление за мащабност. Залата обаче не е в самия град, а извън пределите му. Интересен е фактът, че Кунео никога в историята си не е ставал шампион на Италия, а е триумфирал в Купата на страната, CEV Cup, СуперКупата на Италия, Купа на Купите, Суперкупа на Европа и други.

Сутринта ЦСКА тръгна от Тренто с автобус към Кунео и измина разстоянието от 420 км. за пет часа. В последните километри Рафаел Паскуал влезе в ролята на гид на шофьора, тъй като преди години е играл в Кунео под ръководството на Силвано Пранди. Испанецът даде и автограф на ревностен фена на Кунео, който бе част от публиката на трибуните. Професора води този клуб в два периода от кариерата си – от 1994 до 1999 и от 2005 година до ден днешен. На пръв поглед Пранди изглежда естествен, открит и достъпен въпреки класата си. Той лично подаваше топки на по-младите си играчи преди заниманието в индивидуални упражнения. Разбира се помощникът му Камило Плачи бе наравно с него в работата преди, по време и след тренировката. 51-годишният Плачи, който бе до Олимпиадата един от помощниците на Владимир Алекно в националния отбор на Русия, сега ще има същите функции и в представителния тим на България.

снимки: Gong.bg, Инес Павлова, Кунео