Женският ни национален отбор по волейбол вече е в Турция. Момичетата на Драган Нешич пристигнаха чак в 3 часа през нощта в град Кайзери – Централен Анадол за участието си във финалната четворка на Европейската лига.

Българките тръгнаха в 19:15 часа от София, след лек и кратък първи полет кацнаха в Истанбул. По време на летенето те бяха изненадани от храната – сьомга, въпреки световната финансова криза. За десерт в менюто бе черешов пай, който породи у някои националки готварски желания и обмяна на опит.

Българките отвориха и бутилка с шампанско, но не пълна с пенлива течност, а с шоколадови бонбони. Пожеланието при „гръмването” на тапата бе да имат повод да вземат истинско шампанско.

На летище Ататюрк Любка Дебърлиева и компания изкараха около 3 часа като запълниха времето с обиколки из магазините, компютърни и GSM-игри. Селекционерът Драган Нешич пък заведе всичките си състезателки за битката за медали от дебютното издание на Европейската лига в специално спортно кафене. Това бе мястото, където Гонг успя да запечата уникалния момент – световни футболни звезди като Роналдо и Пиер Луиджи Колина да сочат към . . . съпруга на Нели Меринова – Нешич. Страшимира Филипова пък се загледа в мач на Марсилия.

В 23:45 часа трябваше да излети самолетът от Истанбул за Кайзери. ЕърБъсът обаче остави над 60 минути националките да чакат потеглянето на Ататюрк. Част от представителните ни състезателки се забавляваха с деца, други четяха, а трети използваха това доста голямо закъснение, за да съберат малко повече сън. Чак час след полунощ голямата летателна машина се издигна над облаците. Полетът бе кратък, а любопитното е, че при кацането в Централна Турция тимът ни не използва „ръкав” да слезе, а от стълбичките директно на пистата и оттам пеш, без автобусче. За първи път волейболистките вървяха свободно по пистата на летище, като се пошегуваха дали не трябва и сами са си разтоварят багажите. Чакайки саковете си, те разгледаха обстойно местния фришоп пълен с парфюми и козметика на преференциални цени. Интересът на местните към ръстовите ни волейболистки бе голям, като най-вече турците се оглеждаха, дори при напускането на летището Илиана Петкова – Бебето бе спряна от един полицай, за да се премери кой-докъде й стига.

Така българките пристигнаха в 3 часа след полунощ на крайната си дестинация. За това къде точно са настанени националките, по-късно.