Президентът на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) Андре Майер опита да се оправдае за формата за шампионата на Стария континент, който предизвика сериозни дебати. Шефът на централата получи редица критики не само, заради схемата на надпреварата, но и заради малкото публика, която присъства на вече изминалите срещи. Андре Майер даде официална пресконференция за представителите на медиите преди двубоите от Финалната четворка на състезанието, които ще се играят днес и утре в зала Халкапинар в Измир.

На брифинга той официално обяви избора на инж. Данчо Лазаров за член на Управителния съвет на Европейската волейболна конфедерация.

На въпрос, какви шансове би дал той на България, при евентуално кандидатиране за домакинство на Европейското първенство през 2013 година, Майер отговори, че страната ни е на еднакви начала с всички останали държави, които искат да вземат този шампионат. Въпреки това шефът на CEV допълни, че сега е моментът, в който трябва да се водят преговори в тази посока, което е добър сигнал за представителите на родната федерация.

По повод схемата на Европейското първенство, Андре Майер подходи като истински професионалист в областта, защитавайки с нокти и зъби формата. „Опитваме се да направим всичко възможно, за да бъде честен форматът и да отговаря на правилата за феърплей”, каза президентът на CEV.

Той допълни, че правилата и критериите за всички отбори са еднакви, но въпреки това независимо от вида на системата, винаги има отбори, които недоволстват от нея.