24 часа преди старта на Европейското първенство по волейбол в Русия, националното ни либеро Теодор Салпаров бе поставен в стресова ситуация. Ръководството на Динамо Москва го освободи и му обяви, че няма да разчита на него, а ще му търси друг отбор. Въпреки че вчера от руския гранд картотекираха него и новопривлеченият бразилец Алан Барбоса.

Това се случи два-три дни преди първия ни мач срещу Хърватска. След като всички отбори в свето и силните първенство вече завършиха селекцията си сега ще бъде почти невъзможно да се намери отбор именно за класата на Теодор. Самият той обяви, пред Гонг от Москва, че и завръщането му в България е вариант пред него.

„Случващото се е много изненадващо за мен, защото ме бяха уверили, че на мен възлагат големи надежди за следващия сезон. А два-три дни преди европейското ми се съобщава, че няма да се разчита не мен следващия сезон” , разкри Салпаров от руската столица.

„Имам още една година договор с Динамо Москва. Професионалист съм, те и аз ще търсим друг отбор, но вече е твърде късно за този ход. Това тях едва ли ги интересува. За мен е много тежко, защото навлизаме в предолимпийски цикъл и аз задължително трябва да играя в силен отбор, за да съм на ниво и случващото се е неприятно за мен. Вече обаче стана, гледам напред и дано всичко се оправи.”

„Срещнахме се с мениджъра на отбора и той ми каза, че няма да разчитат на мен. Нямаше какво повече да си кажем с него, защото той не взима решенията, а е просто посредник. Това е решение на ръководството на Динамо и аз няма какво да направя. Поставен съм пред свършен факт и трябва да го приема. Нямам представа защо ме картотекират за сезон 2007/08.”

„Те са длъжни да ми изплащат финансовите задължения, защото съм техен още една година. Нямам представа защо се случва това. Не е моментът да коментирам, ако го направя ще е твърде неподходящ момента, защото сега хората очакват от нас най-доброто на Европейското.”

„Надявам се това да не ми се отрази на играта и нагласата за Евро 2007. Неприятно е, няма какво да крия, твърде късно е сега да си търся отбор. Франция, Гърция, Италия и Русия вече приключиха със селекцията. А ако отида в някой слаб отбор, ще се загуби ефектът от това да поддържам една добра форма.”

„Нямам идея оттук нататък какво ще правя! Не ми се вярва, обаче да не играя една година. Най-лошият вариант е, че мога да се върна в България. Няма да е нивото като в чужбина, но е вариант. ЦСКА не е сигурно, там си има либеро – Даниел Пеев.”

„След всяко зло идва и добро. Дай боже с момчетата да направим доста силно европейско, да докажем, че сме от световните и европейско сили във волейбола. Всичко е в нашите ръце и с малко повече шанс и късмет сме способни на нещо голямо. Не сме застраховани обаче и от лош резултата. Дано има хубав момент за мен при случващото се, например да влезем в четворката. Ще съм много радостен.”

По отношение на Евро 2007 Теодор Салпаров каза 24 часа преди началото:

„Всичко в отбора е О'К. Не ни е първото голяма първенство и чак треска няма, просто се подготвяме за тежка битка, почти равна на световно. Готови сме за мачовете, след отличната подготовка, само трябва да го покажем. Днес ще гледаме видео и ще получим необходимата информация за първия ни съперник Хърватска. Добре е, че ни поставят в Топ 4, искрено се надявам на това и целта ни е именно такава – битка за поне малък финал."

 „В зала „Олимпийска” влизаме за първи път, последният голям форум в нея бе през 1997 и Световната лига тогава. Това е огромна зала – един закрит Национален стадион „Васил Левски” за 4- хиляди зрители. Сега ни е терсене, но дано за мача с Хърватска влезем концентрирани. Стартът е много важен”, завърши Салпаров пред Гонг.