Националното ни либеро Теодор Салпаров сподели пред Гонг, че мачът довечера от 20 часа с Финландия от група Ф на Европейското първенство ще бъде изключително труден.

„Всичко зависи от нас. Както може да победим, така може и да паднем. Дано този път ние да излезем като победители срещу Финландия защото много се нуждаем от тази успех. Мачът ще бъде изключително тежък защото срещу тях играем трудно! Няма какво да се лъжем – те са силен тим, който мисли като големите. Всеки отбор си има по-труден съперник, Финландия се явява за нас такъв. Дано се справим” сподели обедната тренировка Салпаров от Истанбул.

България – Финландия е последен мач от първия ден на група Ф на Евро `09. Преди това в зала „Абди Ипекчи” от 15часа е двубоят Русия – Сърбия, а от 17.30 часа се срещат Холандия и Италия. Припомняме, че Финландия е единственият тим побеждавал Бразилия това лято, създавал ни много проблеми последните години, надделявайки над на с на Евро`07 и Световната лига миналата година. Начело с Мауро Беруто, който е треньор на Акуа Парадизо Монтекиари, съперниците ни показват добра и стабилна игра.

Ето какво още каза Теодор Салпаров пред Гонг:

Няма защо да мислим за медали! Рано е! Играем мач за мач. След мач се концентрираме само за следващия противник. Няма защо да мислим и за полуфиналите. Още сме далеч от тях. Преди това имаме тежки битки. Задачата ни е всеки ден да сме напълно концентрирани на тренировките, да разучаваме противниците на видео и да излизаме да побеждаваме. За сега се получава, дано така да продължим.

Запознахме се с тяхната игра, а и те знаят прекрасно нашата. Мачът ще бъде тежък защото срещу Финландия играем трудно! Няма какво да се лъжем – те са силен тим. Но за да стигнеш нагоре, трябва да минеш през всички добри отбори.и те са един от тези състави. Надявам се да показваме играта ни от последните двубои, а защо не и по-добра. И нека по-добрият да победи!

Всеки отбор си има по-труден съперник, срещу който играе по-тежко. Финландия се явява за нас такъв! Но се надявам да покаже съвсем друго лице в сравнение с миналото Европейско първенство и да са поздравим с успех. В момента и ние също играем добре. Дано се справим.

Финландците има много хубав сервис както флот, така и с отскок. Седят добре в блокада и защита. Разбира се заради треньорът, който им е италианец и статистиците, се вижда, че италианските наставници държат на защита и блок. Финландия показа още на предното Европейско, че мисленето на отбора като на големите състави. Мауро Беруто определено си е свършил страхотно работата като техен национален селекционер. Затова ни чака изключително тежък мач. Надеждата ми е, че излезем победители, но пак повтарям – ще бъде изключително тежко.

Всеки един мач е важен. Ако паднеш от Финландия и биеш Русия, може да се окаже, че би било по-добре да си победил финландците и после да мислиш за руснаците. От изключително значение са ни първите два мача от втората фаза – с Финландия и Холандия, защото със Сборная играем последна среща и дотогава ситуацията може да е ясна. Срещу Русия ще знаем какво ни трябва.

Сега България показва добра игра и дано така продължаваме, не обичам да говоря за прогнози и какво може да стане на предстоящия мач, дори да си го мисля. Всичко зависи от нас. На Евро`09 няма слаби отбори и всички са много близки един към друг като игра! Както може да победим, така може и да паднем. Дано този път ние да излезем като победители защото много се нуждаем от този успех.