5:30 сутринта, аерогара София. 14 ръстови момчета с оранжеви тениски и червени долнища от анцунг привличат погледите пасажерите. Националният ни отбор по волейбол воден от Силвано Пранди поема на първото си дълго пътуване за сезона.

На волейболистите леко им се спи, но няма как - самолетът им за Париж излита в 6:55 часа. Успокоението – успали се няма. За разлика от предишни години режимът в тима е изключително строг и за първи път момчетата не бяха разпуснати да спят по домовете си, след като снощи със самолет заедно пристигнаха от Варна в София. Всички нощуваха в хотел в Студентски град и организирано в 5 сутринта потеглиха към аеропорта. Просто италианският треньор въведе нови правила и режим, с които България може да се мери с най-организираните тимове в света.

Всички национали бяха в новите екипи – анцунг с бяло горнище и червено долнище, а отдолу нови тиквено-оранжеви тениски. Ръчният им багаж бе в новите раници с надпис BUL. В тях предвидливо бяха сложили и официалните си екипи, за да предотвратят изгубването им както при предишни пътувания до Куба.

Треньорският щаб пък бе заложил на подобна комбинация, но с черни фланелки. Пранди и Плачи поведоха националите към самолета, като последен това направи Владимир Николов, който до последно разговаря с изп.директор на БФВолейбол Станислав Николов. Дори се стигна до това, по уредбата да привикват Николов да се насочи към гейта, от където да започне пътуването по посока Куба след три годишно прекъсване.

След ранния полет до Париж, Жеков и компания ще имат близо 5-часов престой на френското летище, преди да се качат на самолета за Хавана. До Острова на свободата ги чака близо 11 часа във въздуха. Освен с игри и филми на лаптопите си, по време на пътуването, волейболистите ни ще заложат на по-обстоен преглед на информацията на USB от селекционера, но и на предварително избрани книги и вестници.

На летището волейболистите ни се разминаха с наставника на баскетболния шампион ЛукОйл Академик Георги Младенов.

България гостува на Куба в Хавана на 12 и 13 юни от 20:30 часа местно време (3:30 българско). Това са откриващите мачове на 20-тото юбилейно издание на Световната лига. За Хавана пътуват 14 волейболисти и част от щаба на Професора.

Ето кои заминаха за Куба: Андрей Жеков, Георги Братоев, Христо Цветанов, Светозар Иванов, Красимир Гайдарски, Теодор Богданов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Методи Ананиев, Мартин Пенев, Владимир Николов, Цветан Соколов, Теодор Салпаров и Владислав Иванов.

Ицо и Зарко: Искаме две победи

След оттеглянето на Евгени Иванов – Пушката от националния ни отбор, край мрежата България разчита на опита на Христо Цветанов и Светозар Иванов. Двама класни центрове, с отлични изяви през последния клубен сезон и с амбиция за него по-голямо това лято с националната фланелка.

Въпреки ранния час двамата споделиха пред Гонг очакванията си от началото на официалните мачове след месец подготовка във Варна без контроли и новите неща относно ред и организация в тима.

„Силно съм мотивиран за две победи! Силвано Пранди раздаде информация специално на посрещачите по отношение на сервиса. Част от нас получиха такава на флашки (USB-памет), а останалите по-късно ще ги получат. На тях има информация, статистика и указания. Въвеждането на тази система с флашки е добра, за да бъде по-сбито и всеки да може да си глада информацията” каза Христо Цветанов по първи петли на летището. Центъра на Локомотив Изумруд, който следващия сезон ще играе сред елита на Русия ище мири сили с Джиба, Бол и Стенли не пропусна да определи като успешен последния месец тренировки: „Както винаги според мен, всичко си зависи от нас. Най-важното е живи и здрави да стигнем до Куба. Тези мачове ще бъдат дебют на треньора, а тимът ни е почти същия както преди. Добре сме, не играхме контроли, но тренирахме доста добре. Според мен сме достатъчно добре подготвени. Пътуването не би трябвало да е проблем, вече трябва да сме свикнали след толкова полети през годините. Не се интересуваме от коефициентите и прогнозите на букмейкърите защото не се занимаваме и не залагаме на черно тото. Младите момчета са в тима, за да видят и в бъдеще да се реализират”.

Светозар Иванов пък се завръща в тима след няколкогодишно отсъствие. Ето и неговите очаквания: „

Само един път сме говорили със Силвано Пранди за отбора на Куба и сме гледали едно видео. В Хавана ще гледаме повече, ще обсъдим повече състава и в детайли тактиката.

Подготовката ни мина добре, дано само да можем да я реализираме и на терена. За сегашния отбор на Куба знаем, че като всеки нормален тим под управлението на Раул Кастро скачат много и силно нападат. Другото ще уточним на место. Усещането и желанието ми преди това първо пътуване с националния за сезон е за едно добро представяне”.