Президентът на Европейската волейболна конфедерация Андре Майер бе част от ВИП гостите на откриването на силния турнир „Купа Гейдар Алиев” в Баку. Босът на CEV, в компанията на Наим Сюлейманоглу, аплодира българските волейболистки при явяването им на игралното поле. Роденият у нас бивш национал по вдигане на тежести и рекордьор по олимпийски титли, който избяга в Турция през декември 1986 г. сега гради политическа кариера, но посещава и големи спортни форуми. Откриването на надпреварата бе повече от спектакъл, а много поздрави и овации събра легендата на волейбола в Азербайджан Алла Хасанова.

След официалното представяне на 6-те национални отбора, участници в турнира, домакините демонстрираха и талантите в танците, залагайки на шоуто на част от най-добрите си двойки по стандартни и латиноамерикански танци.

В откриващия мач за „Купа Гейдар Алиев” България победи Израел с 3:0 гейма. Волейболистките на Драган Нешич бързо стигнаха до 2:0 гейма в своя полза след 25:12 и 25:13, но препълнените трибуни в спортно–концертното палата в Баку изгледаха драматичен трети гейм. Израел обърна играта в своя полза и поведе дори с 24:22, но българските таланти не допуснаха да загубят и доведоха резултата до 32:30, а с това взеха и първата победа в Баку.

Турнирът носи името на починалия през 2003 година бивш президент на Азербайджан Гейдар Алиев. Домакините заявиха, че спорът за тази купа се явява отлична арена за формирането на лидерски качества във волейболистките, както и за израстване и сработване на младите.

Местните специалисти определиха Турция за фаворит в турнира. Домакинът на квалификациите за Гран при победи с 3:1 гейма Украйна.

Азербайджан разгроми Гърция с 3:0 гейма. Два дни преди турнира националният тим бе напуснат от лидерката си Наталия Маммадова.