Много неща сме чували за класата, стила и поведението на италианските волейболни треньори. Силвано Пранди обаче се оказа нещо повече – роденият в Сан Бенедето 60-годишен специалист доказа още на първа среща човечността и възпитанието си.

Бъдещият национален треньор на България и настоящ на Владимир Николов не накара пратеника на Гонг да търси някъде в Кунео място за среща, а предложи той сам да дойде в хотела на ЦСКА, където са настанени и българските журналисти.

След сърдечни поздрави и приятелски опознавателен разговор с част от репортерите, Пранди посегна към торбичка, донесена от него и извади от нея целофанен плик пълен с луксозни шоколадови бонбони.

„Това е за Вас, дами. Донесох тези бонбони за вас. Това е символ на Кунео и областта Пиемонте. Наричаме ги Кунези. Да ви е сладко и да опитате нещо традиционно от града ни,” каза със широка усмивка Пранди и подари шарените лакомства.

Връчването на подаръка стана пред очите по голяма част от отбора на ЦСКА.

“Brevetto per Marchio d’impresa – Cuneesi аl rhum” са със сериен номер на всеки пакет от шоколадовата фабрика Arione, създадена през 1923 година. Самите „кунези” са сътворени през 1954 от Арнолдо Мондадори. Създателят им лично пък е дарил с „кунези” Ърнест Хемингуей в бар „Арионе”. Домакините са се отблагодарили на прочутия писател с шоколада, гарниран с ром на 8 май 1954, след като той им е раздал автографи.

Освен с красивата си природа, областта Пиемонте, където с намира Кунео и Торино, е едно от големите гастрономически съкровища на земята, прославила се със сочните зелени хълмове, червените вина, охлюви (най-голямата борса за тези твари в света е в Кутео), бели трюфели и специален шоколад.

Гонг обещава, че при първото идване на Пранди в България ще го изненада с нещо традиционно българско.