Световният вицешампион Полша победи България с 3:1 (21:25, 25:19, 25:23, 25:23) гейма в мач от група D на Световната волейболна лига.

В среща играна в зала „Конгресна” на Двореца на културата и спорта във Варна националите ни не успяха да се противопоставят на обиграния тим на Раул Лозано и претърпяха първа загуба в лигата. Въпреки поражението волейболистите ни вече се класираха за финалите на надпреварата, докато Полша ще участва по право като домакин.

Пламен Константинов и компания успяха да вземат само първата част с 25: 21 точки.

По всичко личеше, че българите могат да спечелят срещата, но още в началото на втората част поляците се мобилизираха и поведоха в началото на гейма. Така се стигна до първо техническо прекъсване при 8:7, след това и до 16:12. Гостите не изпуснаха инициативата, а съответно и частта - 25:19.

Третият гейм започна отново с предимство за поляците. Българите поведоха за първи път в частта при 6:5, но световните вицешампиони не допуснаха разлика, за да се стигне до първата техническа пауза при 8:7 в полза на гостите. Второто прекъсване бе при 13:9. Раул Лозано поиска отново прекъсване, след като българите съкратиха дистанцията до 16:17. Нашите волейболисти имаха своя шанс в края на частта при 24:23, но за съжаление Полша спечели след 25:23.

Последният гейм започна като повторение на предишните два – с предимство за гостите. В края на частта волейболистите ни се мобилизираха и имаха възможността да изравнят геймовото съотношение. Националите ни съкратиха преднината на Полша до една точка за 23:22, и 24:23, но момчетата на Лозано показаха класа и взеха и този гейм с 25:23.

Световните вицешампиони не показаха изключителна игра, но успяха да се наложат над българите чрез сработения си екип, който доказа, че може да се мобилизира в решителните моменти.

Най-резултатен за българите бе Методи Ананиев с 13 точки, докато Владо Николов реализира 11.

Така българите не стигнаха до така желания реванш от Полша за финалите на Световното първенство от миналата година в Япония. Националите ни могат да се възползват от това утре, когато ще се състои втория двубой между двата тима. Срещата е от 17:30 в зала „Конгресна” на ДКС-Варна.