Селекционерът на женския ни национален отбор по волейбол Драган Нешич избра България да започне с червени екипи срещу Беларус в първия мач от предолимпийската квалификация в Габрово.

Специалистът вярва, че тези екипи са щастливи и затова заложи на тях. Срещу Словакия ще бъдем в бяло, срещу Румъния отново в червено, а срещу Белгия в зелено.

Любка Дебърлиева и компания си намериха своеобразен талисман за битката към квотите за Олимпиадата в Пекин в лицето на двугодишния Даниел Цитигой – син на националката Радостина Рангелова и бившият волейболист на ЦСКА Кристиян Цитигой. Малкият се радва на особено внимание в Габрово и сподели на баща си: „тук съм с много жени!”

Легендата Николай Карпол няма да дойде в Габрово за надпреварата, стана ясно от техническата конференция. Един от най-големите специалисти в женския волейбол на планетата е възпрепятстван заради лични причини и няма да влезе в ролята си на съветник на Беларус и специален гост на турнира.

Белгия ще бъде представяна само от 11 волейболистки, тъй като вечерта преди отпътуването за България, се е разболяла една от най-добрите им състезателки, която играе в Италия – Фрауке Дирикс.

На техническата конференция щабът им бе представен от тийм-мениджъра, който се извини за отсъствието на треньорите, който се извини с думите: „В този час (22:00) вече си казваме лека нощ.” Въпреки това белгийките направиха вечерна разходка в Габрово и вечеряха чак в 22:30.

„Благодаря на Европейската волейболна конфедерация, на нейния делегат Инара Дрокане (Латвия), на управата и на организаторите, че ни гласуваха отговорността, да посрещнем толкова важно състезание, като предолимпийската квалификация. Пожелавам успех на всички. Приятен престой в Габрово”, каза на присъстващите изпълнителният директор на БФВолейбол Станислав Николов.

България стартира в надпреварата с мач срещу Беларус в 17:30 часа, а първата среща в зала Орловец от 15:00 часа е Румъния – Белгия. Съдии на мача на националките ще бъдат Гад Ейзиковиц (Израел) и Панагиотис Русакис (Гърция).