„Четворката, която ще се конкурира за златния медал от Олимпиадата в Пекин включва България, Бразилия, Русия и САЩ” прогнозира пред Гонг капитанът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов и поясни: „Руснаците, бразилците и американците ни превъзхождат в отделни постове, но ние можем да ги бием на елементи. Очаквам в спора за отличията да се намесят и два европейски отбора – Полша, ако са в пълен състав и може би Италия”.

Гибона сподели, че ще получи почивка след връщането си от втория евроквалификационен турнир в Португалия. Олимпийската си подготовка той ще стартира около 20 юни, ще участва на лагер в Правец и ще се включи в пълния състав за последните четири домакински мача от Световната лига.

„Преди отпътуването за Португалия съм добре. Във фитнеса залагам на упражнения за укрепване на раменен пояс заради стари болежки. При всички положения мачът с Португалия сега ще бъде по-сериозен, защото са домакини. За да ни отнемат визата за Европейското първенство те трябва да ни бият 3:0 и 75:3. до мача с тях се надявам да сме взели две чисти победи. Реално ще ни трябва едни гейм, но няма да се отпуснем след като си свършим работата. След връщането от Португалия ще почивам . Около 20 юни ще започнем леко да се раздвижваме. От 1 юли осем човека отиваме на лагер в Правец и след това всички в пълен състав изиграваме последните четири мача от Световната лига. Те толкова не ни интересуват, защото си водим олимпийска подготовка. Тогава няма да сме в страхотна форма, защото идеята е да бъдем на висота в Пекин. Знам и че ще бъда от тези играчи, които ще отидат по-рано на лагер в Китай” разказа още лидерът на националите ни.

„Ние сме истинските спортни звезди на България!” категоричен е Пламен Константинов. Той няма пълни впечатления от качествата на новите и млади играчи, включени в разширения състав на националния ни отбор. „За десетина дни не мога да видя и опозная добре всички млади момчета. Мартин Пенев се включи добре. Тепърва ще придобия реална оценка. Това да са на лагер с нас ще им е полезно. Лошото е, че отдолу излизат един и същи тип състезатели. Повече силови и еднотипни са младите, а това ги убива един друг. Няма как заедно да се изявят” коментира посрещачът.

Относно бъдещето си и избора на отбор за следващия сезон, Константинов още не е решил. Гибона заяви, че не възнамерява да прави свой бенефис и, че все още не е планирал да се върне в родното първенство.

„Не съм го планирал да се връщам да играя в България, но някой ден би било интересно да се върна. Няма да си правя бенефис! Възможно е да се насоча към треньорската професия, но има и други позиции и постове, които бих заел, тъй като липсват качествени специалисти. Изчаквам с решението дали да играя и следващия сезон в Солун. Следващата седмица са изборите в Ираклис и тогава ще решим. Имам и други разностранни оферти. Не ми се ходи в Италия, само за да е Италия. Предпочитам да се боря за първите три места в Гърция, Русия или Полша, отколкото в Италия да съм пети-шести”.

„Сега в Русия е най-изравнено първенството. Серия А1 не е това, което беше! Сега има недостиг на топ състезатели. За мен не е изненада, че Тренто стана шампион – най-уравновесеният отбор с класни състезатели на всички постове. Сега всички топ състезатели от най-класните волейболни отбори се насочват към Русия. Не е задължително отборът, в който ще играя следващия сезон, да участва в Шампионската лига, но само при оферта, която не мога да откажа. Няма пълно щастие. Идеалният вариант е супер изгодни условия, хубаво място, шампион и Шампионска лига, но това е малко вероятно” каза Пламен, който спечели шампионската титла и Суперкупата на Гърция през последния сезон с екипа на Ираклис.

За Константинов изненадата не е, че ЦСКА спечели златото в България, а представянето на Левски Сиконко. „В българското първенство за мен изненадата не бе ЦСКА, а Левски Сиконко. Сините имаха отбор, но не се намесиха в борбата за медалите. Червените бяха в най-добра физическа и тактическа форма” поясни капитанът на волейболните ни национали.