„Предизвикателството България” така определят нашия национален отбор по волейбол съперниците ни довечера от Франция. Местните медии отделят заслужено внимание на българите като колектив, като сила, като индивидуални качества и играчи. Букмейкърите пък сочат като почти сигурен победител състава на Силвано Пранди.

За нас пък петлите са хем познат, хем неудобен противник през последните години. Един паметните ни сблъсъци с Франция бе на 28 ноември 2006 година на предишния Мондиал в Япония. Тогава България се класира за финалната четворка след обрат от 0:2 до 3:2 гейма. Настоящият вицеевропейски шампиони от първенството на Стария континент миналата година е смес от опитни играчи като Стефан Антига, Оливие Кифер и Юбер Ено, но млади таланти като Антонин Рузие. Тази година на Ники Николов пък ще му се наложи отново да играе срещу Ървин Н`Гапе. 19-годишният французин бе част от тима на Тур воден от баща му и бе съперник на ЦСКА в Шампионската лига.

Гийом Самика пък въобще не попадна в групата за първия мач в Торино. Здравословни проблеми има и Антига. „Все пак тай не е млад волейболист. В гърба и колената има болки, но неговата роля в полето е основно под формата на психическа помощ и опит” сподели пред Гонг Силвано Пранди. Капитанът ни Владо Николов пък снощи прогнозира, че Антига въобще може да не излезе срещу България.

Във Франция показват сериозен респект към нашите. „Най-добрият изпълнител на сервис на планетата чака тима ни” пише Л`Екип. Изданието отдава доста внимание на Матей Казийски с доста данни за физическите му качества. България е определена като стабилен, талантлив тим с водеща фигура капитана на Тренто. Владо Николов също е застъпен в материала като познато на французите лице – европейски клубен шампион с Тур през 2005 година.

Като водач на Франция се споменава Антонин Рузие, завършил вчера с 29 точки при успеха над Чехия с 3:2 гейма. „Антонин и останалите французи са пред голямо предизвикателство – доминиращия в световния и европейски волейбол отбор на България, който защитава мястото си на почетната стълбичка на Мондиала” отбелязват още френските специалисти.

Новините от Световното по волейбол от Италия четете със съдействието на bwin.